Népszabadság: Eddig 123 millió forintot fizettek be az államadósság-csökkentő alapba

Vágólapra másolva!
Megközelítőleg ezer cég és magánszemély, összesen 123 millió forintot fizetett be a kormány államadósság-csökkentő alapjába - írja a Népszabadság. A legmagasabb összegeket egy borász és a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője adakozta az alapnak.
Vágólapra másolva!

Bock József borászata fizette be eddig a legnagyobb, nyolcmillió forintos összeget az Összefogás az államadósság elleni alapba. Őt Surján László, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője követi több mint 4,2 millió forinttal - írja a pénteki Népszabadság.

Az alap létrehozása óta megközelítőleg ezer cég és magánszemély fizetett be összesen 123 millió forintot - fogalmazott a lapnak Horváth Tihamér, az alap irányító testületének elnöke.

A cikk szerzője megkereste Navracsics Tibor és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyetteseket is, hogy hozzájárultak-e már bizonyos összeggel az alaphoz. Navracsics sajtófőnöke azt mondta, hogy a miniszterelnök-helyettes részt vesz az államadósság elleni küzdelemben, ennek részleteit azonban nem kívánják nyilvánosságra hozni. Semjén Zsoltot nem sikerült elérnie a Népszabadságnak.

A nyugalmazott veszprémi érsek is adakozott

Kétmillió forintot adományozott az államadósság elleni alapnak a nyugalmazott veszprémi érsek. Szendi József a pénz befizetéséről szóló utalványt Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesnek nyújtotta át pénteken Veszprémben.

Az érsek elmondta, hogy a Számvetés című, három kiadást megért könyvéből származó teljes bevételét felajánlotta az alap javára. A 90 éves pap arra kérte Navracsics Tibort, hogy a könyvből juttasson el egy-egy példányt a köztársasági elnöknek és a miniszterelnöknek. Egy példánnyal a miniszterelnök-helyettest is megajándékozta.

A kormány még április elején jelentette be, hogy Rédly Elemér győri katolikus plébános kezdeményezésére létrehozza az államadósság elleni alapot, amelybe cégek és magánszemélyek fizethetnek be pénzt. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője akkor azt mondta, hogy a befizetők adókedvezményt kapnak.

Az [origo] Rédly Elemérrel készült interjúját itt olvashatja.