A Moody's szerint elmúlt az amerikai leminősítés kockázata

Vágólapra másolva!
Megerősítette az Egyesült Államok lehetséges legjobb kormánykötvény-besorolását a Moody's. A hitelminősítő szerint "gyakorlatilag elmúlt" Amerika törlesztési hátralékba kerülésének kockázata.
Vágólapra másolva!

Megerősítette az Egyesült Államok lehetséges legjobb, "Aaa" kormánykötvény-besorolását a Moody's Investors Service, egyben negatív kilátást adva az osztályzatra.

A negatív kilátás megállapítása mindazonáltal komoly mértékű javítás, a nemzetközi hitelminősítő ugyanis július közepe óta leminősítést valószínűsítő megfigyelés tartotta az amerikai besorolást. A hitelminősítői gyakorlatban a leminősítési megfigyelés a negatív kilátásnál sokkal erőteljesebb utalás a várható - és jóval rövidebb időn belüli - osztályzatrontásra.

A Moody's a szerdai megerősítéshez fűzött indoklásában azonban kiemelte, hogy az amerikai adósságplafon emeléséről született kongresszusi egyezség nyomán "gyakorlatilag elmúlt" az Egyesült Államok törlesztési hátralékba kerülésének kockázata.

Kedden az amerikai szenátus hatvan szavazatával elfogadta az adósságplafon-emelésről szóló megállapodást. Ezzel a döntéssel az Egyesült Államokban tíz év alatt 2400 milliárd dollárral csökkentik a kormányzati kiadásokat. Barack Obama amerikai elnök élő televíziós beszédében azt mondta, a kompromisszum csak az első lépés deficit további csökkentése érdekében.