Elismer hibákat a Fehér Ház a leminősítés után

Vágólapra másolva!
Túlságosan elhúzodott az adósságplafonról szóló vita és többet kell tenni az ország gazdasági kihívásainak megoldására - közölte a Fehér Ház, miután a Standard and Poor's leminősítette az Egyesült Államok hitelosztályzatát. A hitelminősítő a politikai bizonytalanságokkal indokolta a döntését.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államoknak többet kell tennie a gazdasági kihívásai kezelésére - közölte Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője a BBC tudósítása szerint. Carney azt írta, hogy az amerikai adósságplafon megemeléséről szóló tárgyalások túl sokáig tartottak, és túlságosan megosztó volt a folyamat.

A szóvivő közel egy nappal az után adta ki ezt a közleményt, hogy péntek este a Standard & Poor's (S&P) nemzetközi hitelminősítő leminősítette az Egyesült Államok hitelosztályzatát az eddigi lehetséges legjobb, AAA minősítésről AA+-ra. A hitelminősítő a politikai bizonytalanságokkal magyarázta a döntését, miután a cég szerint nem látható, hogy a politikai vezetők készen állnának az Egyesült Államok gazdasága súlyos problémáinak megoldására. Az Egyesült Államok történetében ez az első alkalom, hogy elveszíti kiváló hitelminősítését.

A Fehér Ház az első reakcióban vitatta a Standard & Poor's döntését, és azt állította, hogy a cég egy kétezermilliárdos számítási hibát követett el. Jay Carney szombati közleménye ugyanakkor már önkritikusabb hangot ütött meg, igaz, a szóvivő általánosságban fogalmazta meg azt, hogy "többet kell tenni". A demokrata Barack Obama elnök egyedül valóban keveset tud tenni, a gazdasággal erősen összefüggő költségvetési kérdésekről ugyanis a törvényhozás dönt, amelynek egyik házát, a képviselőházat a republikánusok uralják.

Az amerikai törvényhozás a hét elején szavazta meg azt a törvényt, amelynek értelmében felemelik az ország adósságplafonját. Ha ez nem történt volna meg, akkor a szövetségi kormány fizetésképtelenné válhatott volna (a pénzügyminisztériumi számítások szerint épp a hét elején, augusztus 2-án), ami közgazdászok szerint beláthatatlan következményekkel járt volna. A plafon felemelésével együtt ugyanakkor egy megszorító programról is határoztak, a képviselőházban többségben lévő republikánusok ugyanis ragaszkodtak ehhez.

A csomagról szóló vita miatt húzódott el az utolsó pillanatig az adósságplafon felemelése, és a megszorítások egy részéről is csak később, egy új bizottság javaslatai alapján fognak dönteni. Ezekre a bizonytalanságokra utalva minősítette le a Standard & Poor's az Egyesült Államokat. Több más nagy hitelminősítő ugyanakkor megtartotta a legmagasabb osztályzatot, és az csak később derül ki, hogy az S&P leminősítésének lesznek-e gyakorlati következményei, vagyis drágábban jut-e majd hitelhez az Egyesült Államok, amelynek állampapírjait eddig a világ legbiztonságosabb befektetései között tartották számon.

Obama szokásos szombati rádiós és internetes beszédében felszólította a kongresszust, hogy hagyja jóvá azokat az intézkedéseket, amelyek álláspontja szerint segítenek a gazdasági növekedés ösztönzésében és új munkahelyek megteremtésében. Az elnök - bár a beszédet néhány órával az S&P döntésének bejelentése előtt rögzítették - hangsúlyozta, hogy a demokratáknak és a republikánusoknak szorosan együtt kell működniük a fiskális fegyelmet helyreállító hosszú távú terv kidolgozásában.