Elindultak felfelé a piacok, de a pesti tőzsde mínuszban maradt

Vágólapra másolva!
A frankfurti tőzsde hatszázalékos mínuszból kapaszkodott fel kedden, a többi vezető nyugat-európai tőzsde pedig növekedésbe tudott fordulni a délelőtti veszteségek után. A magyar tőzsdeindex csak megfelezni tudta veszteségét, a nyugati indexeket nem volt képes követni. A svájci frank közben széles sávban ingadozva döntött újabb csúcsokat.
Vágólapra másolva!

Komoly zuhanás, aztán lassú, de erőteljes visszapattanás jellemezte a keddi kereskedési napot Európában, míg a New York-i mutatók már az erősödési szakaszban léptek a kereskedési időszakba. A magyar piac követte a nyugat-európai esést, de a visszakapaszkodásban lemaradt, miközben a svájci frank széles sávban ingadozott, és újabb csúcsokat döntött.

Az európai piacokon pozitív tartományban nyitottak a tőzsdék, de utána rögtön esni kezdtek azt jelezve, hogy folytatódik a múlt heti és hétfői zuhanás. Az eurózóna legnagyobb gazdaságának, Németországnak a fő tőzsdemutatója, a DAX késő délelőtt hatszázalékos veszteségben járt. Eközben a világ vezető részvényeinek árfolyamát figyelembe vevő MSCI World Index 2 százalékot romlott tizenegy havi mélypontra esve.

Az [origo] által megkérdezett szakértők szerint a veszteségek mögött nem konkrét hír vagy adatközlés, inkább az előző napok gyengülése állt. Az amerikai határidős piac indexei azonban növekedésbe fordultak, amelyek előrevetítették, hogy növekedés kezdődhet az azonnali piacokon is.

A svájci frank nem állt le

A főbb európai tőzsdeindexek először ledolgozták a veszteségeiket, majd többségük tekintélyes növekedést is el tudott érni. A londoni FTSE 100 1,9, a francia CAC 40 1,6, a milánói FTSE MIB 0,5 százalékkal haladta meg hétfői záróértékét a keddi kereskedés végén. A vezető indexek közül a frankfurti DAX maradt csak 0,1 százalékos mínuszban, viszont Miró József, az Erste Bank részvénykereskedője szerint ennek inkább az az oka, hogy eleve nagyobb veszteségből kellett visszakapaszkodnia.

A pesti tőzsde legfőbb mutatója, a BUX ugyan ledolgozott a nap közbeni 5 százalék feletti hátrányából, de nem tudta követni az európai trendet, és 2,5 százalékos mínusszal fejezte be a napot. Ebben részben a piac óvatossága, részben a magas svájcifrank-árfolyam játszott szerepet. A frankhitelek magas aránya miatt sebezhető magyar gazdaság túl kockázatos a piacok számára, és Miró József szerint egyébként is inkább a nagyobb tőzsdékre koncentrálnak még a befektetők.

A svájci frank rendkívül széles sávban ingadozott. Délelőtt 253 forint környékére gyengült, majd hirtelen erősödni kezdett, és egy megtorpanás után este 265 forint fölé emelkedett, ami újabb csúcsot jelent. A svájci frank közel került ahhoz, hogy az euróval legyen egyenértékű, este hat után 1,03 frank ért egy eurót.

Amerika elindult felfelé, majd a Fed bejelentésére estek a részvénypiacok

Az amerikai piac magyar idő szerint délután fél négykor nyitott 1-1,5 százalékos emelkedéssel, majd rövid megtorpanás után emelkedésbe kezdett. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed közölte, még legalább két évig a jelenlegi alacsony szinten, 0,00-0,25 százalékon tartja irányadó kamatlábát. A romló gazdasági kilátások hatására nagyot estek a világ részvénypiacai az elmúlt hetekben, amiért a piaci szereplők azt remélték, hogy a Fed gazdaságösztönző intézkedéseket jelent be. A szervezet bejelentésére estek az amerikai részvénypiacok. Az egész napos jelentős erősödés után a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 0,29 százalékos gyengüléssel, míg a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 0,69 százalékos, az S&P 500-as mutató pedig 0,22 százalékos pluszban állt.

A kötvénypiacokon folytatódott az Európai Központi Bank közbelépésének nyugtató hatása, az olasz és spanyol kötvényhozamok csökkentek. Az alacsony kötvényhozam azt jelenti, hogy egy állam olcsóbban tudja finanszírozni kiadásait. A bank elnöke, Jean-Claude Trichet először azt nyilatkozta, hogy a bank aktívan vásárol a piacon, majd délután, hogy a mostani krízis a második világháború óta a legnagyobb válság, amely a nagy gazdasági válságnál is rosszabb lenne, ha nem hozták volna meg a politikusok a helyes döntéseket.