Franciaország megszorít, Nagy-Britanniában megugrik az infláció

Vágólapra másolva!
Augusztus 24-én áll elő a francia kormány azzal a megszorítási tervvel, amely a hiánycél eléréséhez szükséges - jelentette be a pénzügyminiszter. A brit jegybank elnöke pedig arról beszélt, hogy 1920 óta nem volt ilyen drága a megélhetés Nagy-Britanniában, miközben az infláció idén 5 százalékra ugrik.
Vágólapra másolva!

Nicolas Sarkozy francia elnök szerdai közleményében azt mondta, "bármi történjen a világgazdaságban", Franciaország teljesíti korábban vállalt deficitcélját. Ennek érdekében a kormány a kiadások csökkentését tervezi.

Francois Baroin francia pénzügyminiszter elmondása szerint Franciaország augusztus 24-én jelent be újabb megszorításokat a költségvetési hiány csökkentése érdekében. A szabadságát megszakító Nicolas Sarkozy francia elnök hívására gazdasági és kormányzati vezetők rendkívüli ülést tartottak. Az elmúlt napokban kialakult gazdasági helyzetről szóló találkozón többek között Christian Noyer, a francia jegybank elnöke, Francois Fillon miniszterelnök, Francois Baroin pénzügyminiszter és Valérie Pécresse költségvetési miniszter is részt vett - tájékoztatott az Elysée palota szerdai közleményében.

Magas hiányt kell leszorítani

Az ülést követően Baroin arról számolt be, a francia elnök arra kérte fel őt és Pécresse minisztert, hogy az elkövetkező napokban dolgozzanak ki újabb konszolidációs intézkedéseket, amelyeket a törvényhozás a jövő évi költségvetés részeként fogadna el.

Mindeközben Nicolas Sarkozy külön közleményben szögezte le, hogy "bármi történjen a világgazdaságban", Franciaország teljesíti korábban vállalt deficitcélját. A kormány 2011-ben 5,7 százalékra kívánja csökkenti a költségvetés hiányát az előző évi 7,1 százalékról.

Piaci szereplők egyre inkább tartanak attól, hogy Franciaország lehet a következő ország, amely elveszíti legkiválóbb, "AAA" adóskockázati minősítését. A francia cds (csőd esetére kötött biztosítás felára) legutóbb év elején járt 100 pont fölött, közel egy hónapja újra ezen szint fölé került, az elmúlt hét tőzsdei viharaiban pedig 160 pont fölé jutott.

Megugrik a brit infláció

Mervyn King, az angol jegybank, a Bank of England (BoE) elnöke közben azt jelentette be, hogy számításaik szerint lassul a gazdasági növekedés Nagy-Britanniában, a GDP 1,4 százalék körül alakul a korábban várt 1,7 százalék helyett, az infláció pedig még az idén valószínűleg eléri az 5 százalékot. Az idei tetőzést követően azonban két év múlva már ismét 1,8 százalékos inflációt vár a brit jegybank.

A bank negyedéves inflációs jelentésének közzétételekor Mervyn King elmondta: a következő hónapokban tovább emelkedhetnek az árak, elsősorban a gáz- és áramszolgáltatás árának növekedése miatt. A bank azonban fenntartja 2 százalékos középtávú inflációs célját. A bank elnöke hozzátette: szerint ősszel tovább nőhet az infláció, de jövőre csökkeni fog.

A fogyasztói árindexről a bank elnöke korábban azt mondta, Nagy-Britannia a megélhetési költségek alakulása szempontjából a legrosszabb időszakot éli át az 1920-as évek óta. Ezeket a költségeket az üzemanyag árának emelkedése tovább növelheti, de az olajárak közelmúltban tapasztalt esése véget vethet ennek a tendenciának - jegyezte meg.

Évekig tart a megoldás

Mervyn King arra is felhívta a figyelmet, hogy a világgazdasági helyzet kilátásai is romlanak, és ez nagy kockázatot jelent a brit gazdaságnak. Az ország gazdaságát az euróövezet válsága is súlyosan érintette - tette hozzá. Mint mondta, "évekig is eltarthat, mire sikerül megoldani ezeket a problémákat".

"Nem akarom lebecsülni a válság súlyát, de Nagy-Britannia minden tőle telhetőt megtett" - vélekedett, kifejtve: "több országtól eltérően tartható középtávú fiskális tervünk van, és leértékeltük a valutánkat", ami segítheti az exportnövekedést.

A Quaestor pénzügyi tanácsadó gyorselemzése szerint az európai, az amerikai vagy a svájci jegybankkal ellentétben a brit központi bank nem utalt sem a kötvényvásárlási program kiterjesztésére, sem kamatemelésre.