A magyar gazdasági növekedést is visszavetheti az árfolyamingadozás

Devizahitel, svájci frank, hitel devizanemének árfolyamrögzítését lehet kérni a 2011. augusztus 12-én induló állami otthonvédelmi program keretében
Vágólapra másolva!
A korábbinál lassúbb, 1,4-3,0 százalékos gazdasági növekedésre számítanak az MTI által megkérdezett elemzők az elmúlt időszak árfolyammozgása miatt. Az Erste Bank elemzője szerint a svájci frank erősödése nagyon megnehezítette a devizaadósok helyzetét, és ezen az árfolyamrögzítés csak rövid távon segít, "az adósok a problémát görgetik maguk előtt".
Vágólapra másolva!

Akár 0,2-0,3 százalékponttal is lassulhat az idei, 2,6 százalékra várt GDP növekedés, de a lassulás ennek kétszerese is lehet - mondta Árokszállási Zoltán. Az Erste Bank elemzője a magánfogyasztás stagnálása, illetve stagnáláshoz közeli alakulása miatt módosíthatja korábbi előrejelzését. Mint mondta, a svájci frank erősödése nagyon megnehezítette a devizaadósok helyzetét, és ezen az árfolyamrögzítés csak rövid távon segít, "az adósok a problémát görgetik maguk előtt".

Bár a II. negyedévi évi előzetes GDP-ben a júliusban bekövetkezett változások még nem jelennek meg, a felülvizsgálat esedékessé vált, és mind az idei 2,6 százalékos, mind a jövő évi 3 százalékos növekedési prognózist lefelé szükséges korrigálni - közölte Árokszállási Zoltán.

A korábbi 1,8 százalékos idei GDP növekedés várakozását 1,4 százalékra mérsékelte Kondrát Zsolt. Az MKB Bank vezető elemzője ugyancsak a törlesztő részleteknek a svájci frank és az euró erősödése miatt bekövetkezett megugrásával, valamint az ennek nyomán lassuló, vagy stagnáló fogyasztással magyarázza a GDP előrejelzés csökkentését. Az idei 1,4 százalék után jövőre 1,8 százalékos növekedés várható az MKB Bank szakértője szerint. Kondrát Zsolt figyelmeztetett arra is, hogy bár a kormány 40-50 milliárd forinttal mérsékelte az idei áfa-bevételi tervet, kevés esély van a csökkentett áfa-bevételre is.

Az idei áfa-bevételeket a 2011-es költségvetésben túltervezte a kormány, így annak csökkentése törvényszerű volt - mondta Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója, hozzátéve, hogy a személyi jövedelemadó bevételt ugyanakkor alátervezték, így az utóbbi nagyrészt pótolhatja az előbb említett tétel kiesését.

A Reuters júliusi felmérésében válaszoló elemzők erre az évre 2,75 százalékos, jövőre 3 százalékos GDP növekedést prognosztizáltak. Az áprilisban közzétett konvergenciaprogramban a kormány idei konzervatív GDP előrejelzése 3,1, a jövő évi 3,0 százalék, a dinamikus előrejelzés szerint idén 3,2, jövőre 3,6 százalékkal nő a GDP. A Magyar Nemzeti Bank júniusban 2011-re 2,6 százalékos, jövőre 2,7 százalékos gazdasági növekedést vetített előre.