Zuhanásból fordulva jól hajráztak az európai tőzsdék

tőzsdekrízis, gazdasági válság, válság, értékpapírpiac, deviza, BUX-index, Buda-Cash Brókerház, bróker
Vágólapra másolva!
Az európai, köztük a magyar piac zárásra emelkedni tudott csütörtökön, pedig kora délután még mínuszokban jártak a főbb tőzsdemutatók. A jó hajrában nagy szerepe volt az amerikai munkanélküliségi statisztikának, amely kedvezőbben alakult a vártnál. A svájci frank árfolyama közben nagy mértékű, 18 forintos zuhanást mutatott be, amely mögött a jegybankok bejelentései állhatnak.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokhoz hasonlóan csütörtökön is ideges volt a világpiac, ez látszott a tőzsdei árfolyammozgásokból. A BUX délelőtt 3 százalékos nyereségben is járt a 18 000 pontot közelítve, de később két nagyobb lejtmenetben délután két órára 17 000 pont alá csökkent, közel mínusz három százaléknál járt ekkor.

Délután, elsősorban a kedvező amerikai híreknek, a vártnál jobb munkanélküli adatoknak köszönhetően újra megindult az emelkedés, így végül a szerdai záróértékét több mint két százalékkal meghaladó szinten zárt a pesti tőzsde legfőbb mutatója.

Zuhant a frank

A svájci frank árfolyama csütörtökön szintén nagy utat járt be. A keddi közel húszforintos emelkedés után csütörtökön hasonló mértékű gyengülést mutatott be a frank. A reggeli 267-269 forintos sávból fokozatosan 264 forintra gyengült, majd délután hirtelen zuhant a 250 forintos szintre, ahonnan kissé visszapattant 252 forintig.

A július eleji 220 forintos szinthez képest még mindig magas árfolyam ellenére a kormány nem kíván rendkívüli ülést összehívni. A magyar kormány kezében nincs olyan eszköz, amellyel befolyásolhatná a frank árfolyamát - mondta Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a Népszabadságnak.

Kötött euró-frank árfolyam jöhet

A frank zuhanása az euróval szemben is látványos volt. Kedden már nem sok hiányzott ahhoz, hogy egy frank egy eurót érjen, csütörtökön 1,03 frankról 1,09 frankhoz közeli szintre drágult az euró.

A frank gyengülését a jegybankok lépései segítették. A Svájci Nemzeti Bank (SNB) számos olyan intézkedést mérlegel, amely hozzájárulhat a frank erősödésének megállításához, és nem zárhatók ki az olyan lépések, amelyek közvetlenül befolyásolják a frank árfolyamát - mondta Thomas Jordan, az SNB monetáris tanácsának tagja a Tages Anzeiger nevű svájci napilapnak adott interjúban. A jegybankár szerint az alacsony szintre szállított frankkamat miatt, amely néhány esetben már negatív kamatot is jelent, Svájc már kevésbé vonzó befektetési célpont.

Thomas Jordan a Bloomberg szerint azt is elmondta, hogy átmenetileg az euróhoz köthetik a svájci frank árfolyamát. A Portfolio.hu piaci pletykákra hivatkozva azt írta, hogy 1,12-1,15 frank közötti sávban tarthatják a jegybankok az eurót.

Európa emelkedett

Az európai piacok a BUX mozgásával párhuzamosan jól kezdtek, a főbb tőzsdemutatók 2-3 százalékos pluszban jártak, miközben a nyugat-európai országok csődkockázati mutatói (cds) csökkentek, vagyis kedvező hangulatról árulkodtak. A megtorpanás azonban Nyugat-Európát is érintette, minden főbb index esni kezdett. A kora délutáni mélypont után azonban komoly emelkedés következett, és a zárás is komoly többletet hozott: a londoni FTSE 100 3,1, a francia CAC 40 2,9, a német DAX 3,3, az olasz FTSE MIB 4,1 százalékos pluszban zárt.

Az európai döntéshozók válságra adott reakcióiról csütörtökön újabb hírek érkeztek. Angela Merkel német és Nicolas Sarkozy francia kormányfő jövő héten Párizsban egyeztet a közös gazdasági kormányzásról szóló reformokról - jelentette be a francia elnökség. A New York Times amerikai üzleti lap pedig úgy értesült, hogy az Unió értékpapírpiaci politikáját koordináló szerve (ESMA) átmenetileg betiltaná a shortolást, vagyis az esésre játszó kereskedést a tőzsdéken. A brit hatóságok azonban ezt rögtön cáfolták.

Jól indított Amerika

Az Európai Központi Bank ezt olasz és spanyol államkötvények vásárlásával segítette piaci megfigyelések szerint, vagyis folytatódott a bank hétvégén bejelentett lépéssorozata, amellyel a piacokat kívánja nyugtatni a kötvényhozamok leszorításával. A kötvényvásárlással azonban növekszik a jegybank eszközállománya, amely a pénzmennyiség növekedését, azaz gyakorlatilag az infláció emelkedését jelenti - ennek megfelelően csütörtökön az EKB növelte a középtávú inflációs várakozást.

A magyar idő szerint délután fél négykor induló amerikai tőzsdemutatóktól eleinte gyenge nyitást várt a piac (ezt jelezte a határidős piac), de ennek ellenére 1-2 százalékos pluszban kezdett a Wall Street. A fordulatban jórészt annak lehetett szerepe, hogy a vártnál kedvezőbben alakult a friss munkanélküliségi statisztika az Egyesült Államokban, ezzel jelezve, hogy a piac némileg pesszimistábban ítélte meg a valósnál a gazdaság helyzetét.

A csütörtöki piaci híreket itt olvashatja el percről percre.