Csökkennek a biztosítók bevételei Magyarországon

Vágólapra másolva!
A cascóból és kötelező biztosításból származó bevételek is zsugorodnak, a válságtól való félelem azonban megtakarításra ösztönöz.
Vágólapra másolva!

Az idei első félévében az előzetes adatok szerint 419,4 milliárd forint díjbevétellel zártak a hazai biztosító társaságok, ami elmaradást mutat az előző év azonos időszakához képest - olvasható a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) közleményében. A vizsgált időszakban a nem életbiztosításból származó díjbevételek 8,7 milliárd forinttal csökkentek.

Az első félévben 38 milliárd forint jelentette a hazai casco-piacot, a díjbevétel közel 6 milliárd forinttal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. "A casco-díjbevételek csökkenése mögött több, a piac struktúráját is érintő jelenség áll" - olvasható a közleményben. A piacon egyre inkább terjednek a limitált szolgáltatást nyújtó casco-termékek, a "kötelezőt-cascót együtt" típusú biztosítási csomagok és a "részcascók".A másik nagy autós üzletágból, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításokból befolyt díjak szintén csökkentek, több mint nyolcmilliárd forinttal.

Az életbiztosítási piacról származó adatok még nem teljesek, de a biztosítók visszajelzései alapján erősödik a lakosság megtakarítási hajlandósága. A tapasztalatok szerint a túlzott és felelőtlen eladósodás kockázatait megtapasztalva a lakosság felismerte a megtakarítás, a nyugdíjas korra történő elő-takarékosság és öngondoskodás szükségességét - írja a Mabisz közleménye.