Megtorpant a francia gazdaság növekedése

Vágólapra másolva!
A vártnál kisebb növekedés miatt a francia kormánynak nehéz lesz tartania az idei 5,7 százalékos hiánycélt.
Vágólapra másolva!

Nullára esett vissza a francia gazdaság növekedése, és ez megnehezíti a kormány terveit a költségvetési hiány lefaragására egy olyan időszakban, amikor a pénzpiacok megkérdőjelezik Franciaország AAA besorolású hitelminősítését - írja a Wall Street Journal. Az eurózóna második legnagyobb gazdaságának bruttó nemzeti terméke stagnált a második negyedévben. Az adatok aggodalomra adnak okot azért is, mert Franciaország fontos támogatója az eurózóna bajba jutott tagállamainak - emlékeztet a lap.

A francia gazdaság hagyományos motorjának számító fogyasztói kiadások is mintegy három százalékkal csökkentek, miközben az export növekedése megállt a második negyedévben. A GDP-adatok nem jöttek jól Franciaországnak, különösen mivel a héten nemcsak az ország hitelminősítése volt terítéken, hanem a nagy francia bankok sebezhetősége is.

A piaci volatilitás miatt a francia tőkepiaci felügyelet péntektől 15 napra betiltotta a shortolást 11 bank és biztosítótársaság értékpapírjaival. A tilalom vonatkozik egyebek mellett az olyan nagy bankok papírjaira, mint a BNP Paribas, a Societé Generale, a Credit Agricole és Natixis. A vezető biztosítótársaság, az AXA részvényeivel sem szabad shortolni péntektől.

Egyes közgazdászok szerint a francia kormány túlságosan optimista volt, amikor kétszázalékos gazdasági növekedést tervezett az idei, 2,25 százalékost pedig a jövő évi költségvetésben. A vártnál kisebb növekedés miatt a kormánynak nehéz lesz tartani az idei 5,7 százalékos hiánycélt. A Nemzetközi Valutaalap már jelezte, hogy intézkedéseket vár a francia kormánytól ennek érdekében.