Már német vállalati szövetségek is támogatják az eurókötvényt

frankhitel, devizahitel, svájci frank, frankárfolyam, adósságválságm, forintárfolyam, tőzsde
Vágólapra másolva!
Két befolyásos német üzleti szervezet is kiállt hétfőn a közös eurókötvény mellett - írta a Reuters hírügynökség. A német kormány továbbra is ellenzi az eurózóna addósságválságára lehetséges megoldást jelentő konstrukciót.
Vágólapra másolva!

Anton Börner, a német BGA exportszövetség elnöke az első ismert üzleti döntéshozó, aki kiállt a közös eurókötvény gondolata mellett - jelentette hétfőn a Reuters. "A másik lehetőség az, hogy piaci támadás indul Olaszország és Franciaország ellen, aztán elveszítjük az AAA minősítésünket, és mi következünk. Ez a spirál világméretű hanyatláshoz vezet. Mit érünk így el? Háromszor annyit fizetünk majd, mint most. Ha engedünk, kevesebből megússzuk" - idézte a Reuters Börnert.

Egy, az eurózóna tagállamai által kibocsátott közös kötvény arra szolgálna, hogy csökkentse a túl magas államadósságot cipelő tagországok hitelfelvételi költségeit, ily módon enyhítve az adósságválság következményei miatti aggodalmakat. A kockázatok szétterítése azonban azzal járna, hogy a jelenleg legmegbízhatóbbnak számító országok a mostaninál drágábban jutnának hitelhez - ezért ellenzi az elképzelést a német kormány. (Minderről bővebben itt olvashat.)

A Reuters szerint Börner nyilatkozata után csatlakozott hozzá a német kis- és középvállalatok kereskedelmi szövetségét (BVMW) vezető Mario Ohoven, aki szerint úgy lehetne mérsékelni a német állam költségnövekedését, hogy Németország felelősségvállalás mértékét korlátoznák. Sigmar Gabriel, az ellenzéki szociáldemokraták elnöke egy vasárnap esti tévéinterjúban ugyancsak jó megoldásnak nevezte a közös kötvényt.