Orbán szerdán beszél az euróválságra adott magyar válaszokról

Vágólapra másolva!
Módosulhatnak a kormány egyes adóbevételi céljai, makrogazdasági előrejelzését a 2012-es költségvetési tervezetben kívánja módosítani a kormány - mondta Kármán András államtitkár a Reuters hírügynökségnek. A magyar gazdaság lassulása miatt a kormánynak át kell kalkulálnia a terveit, hogy tartani tudja az államháztartásihiány-céljait. Orbán Viktor miniszterelnök szerdán tart sajtótájékoztatót az euróválságról.
Vágólapra másolva!

Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára azt mondta a Reuters hírügynökségnek a kedden közölt gyenge növekedési adatra reagálva, hogy a kormány felülvizsgálja makrogazdasági előrejelzését, az új prognózist a 2012-es költségvetési törvénytervezetben fogja bemutatni. Az államtitkár azt sem zárta ki, hogy módosulnak az adóbevételekre vonatkozó egyes előrejelzések is. Az [origo] értesülése szerint Orbán Viktor miniszterelnök szerdán tart sajtótájékoztatót az euróválság hatásairól.

A KSH által közzétett előzetes adatok szerint (a részletes számok szeptember 8-án várhatók) az év második negyedévében negyedéves alapon stagnált, éves alapon 2,5 százalékról másfél százalékra lassult a magyar gazdaság növekedési üteme. Így Matolcsy György gazdasági miniszter korábbi terve, mely szerint az idén és jövőre 3 százalék körüli ütemben bővülhet a gazdaság, elérhetetlennek tűnik - ami azt is jelenti, hogy ha a kormány tartani akarja az idei évre kitűzött 2,5 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánycélt, akkor újabb egyenlegjavító intézkedésekre lesz szükség.

Kármán András az első gazdasági vezető a magyar kormányból, aki az utóbbi tíz napban megszólalt a világszerte kibontakozó válsággal összefüggésben. Kedden ugyanakkor az is kiderült, hogy Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn és kedden Pintér Sándor belügyminiszterrel, Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszterrel és Matolcsy György gazdasági miniszterrel megbeszéléseket folytatott az euróválság Magyarországra gyakorolt hatásának kivédéséről.

Rétvári Bence, a KDNP alelnöke, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára múlt kedden az MTI-nek azt mondta, több területen és több hónapja pozitív számokat produkál a magyar gazdaság, ennek és az államadósság csökkentésének is része lehetett abban, hogy Magyarország "viszonylag jól vészelte át az utóbbi hetek piaci turbulenciáit". Rétvári szerint a foglalkoztatás, a bérszínvonal, a termelés és a kereskedelem területén is hónapok óta biztató adatok látnak napvilágot.

"A belső gazdasági adatok azt mutatják, hogy Magyarország bizonyosan elindult a 2008-ban kezdődött válságból kivezető úton. Ha nem érik a magyar gazdaságot jelentős külső negatív hatások, stabil növekedés várható. Ugyanakkor sok tekintetben a magyar gazdaság a külföldi pénzügyi folyamatoktól függ, így a további adatokat a nemzetközi gazdasági események jelentősen befolyásolhatják" - összegezte a kormánypárti politikus.

Rétvári a gyenge növekedési adatok megjelenése után az [origo] megkeresésére azt mondta: továbbra is fenntartja, hogy a gazdaság belső mutatóinak javulása, vagyis a foglalkoztatással, a bérszínvonallal és kereskedelemmel kapcsolatos adatok bizakodásra adnak okot, a vártnál gyengébb GDP-bővülés pedig meglátása szerint nem a magyar gazdaságnak, hanem az eurózónán belüli nehézségeknek tudható be. "Egyértelműen azok a mutatók rosszak, amelyekre a külföld is hatással van" - mondta a KDNP alelnöke.

Korábban a nemzetgazdasági tárca nem válaszolt még az [origo]-nak arra a kérdésére, hogy a friss növekedési adatok hogyan befolyásolják a gazdasági kormányzat terveit. Arra a korábban feltett kérdésünkre, hogyan reagál a kormány a világgazdaságban kibontakozó lassuló gazdasági növekedésre, az NGM hétfőn a következőket írta: "A 2012. évi költségvetés tervezésekor a kormány kiemelt figyelmet fordít arra, hogy megteremtse mindazon feltételeket és eszközöket, amelyek megvédik Magyarországot, a magyar gazdaságot a világgazdaságban zajló folyamatok miatt előálló kockázatoktól. E tekintetben a legnagyobb gondossággal fog a kormány eljárni".

A tíz napja tartó, a tőzsdéken világszerte nagy bukást okozó krízis fő oka az eurózóna adósságválsága, melynek megoldását még mindig nem látják biztosítottnak a befektetők. A piaci félelmekre vezethető vissza az is, hogy a svájci frank a múlt héten egy időre soha nem látott szintre erősödött egyebek mellett az euróval és a forinttal szemben. A válság hosszú távú hatásai ennél is súlyosabbak lehetnek, egyelőre a recesszió visszatérése sem zárható ki.