Elbánt a bankokkal a csütörtöki tőzsdei zuhanás

tőzsdekrízis, Budapesti Értéktőzsde, Hont András és Fernandez Yuri, a Hamilton Tőzsdeügynökség Zrt. üzletkötői, részvényindex
Vágólapra másolva!
Az OTP-papírok árfolyamát viselte meg leginkább a pesti tőzsdén a csütörtöki zuhanás, miután a rossz gazdasági hírek a bankszektort sújtották leginkább a világpiacon. Az európai nagybankok tíz százalék körül vesztettek papírjaik értékéből, és az amerikai pénzintézetek is ekkora mértékű gyengüléssel kezdték a kereskedési napot. A befektetőket az aggaszthatja leginkább, hogy lelassult a világgazdaság, miközben emelkedik az infláció.
Vágólapra másolva!

Hatalmas eséseket hozott a csütörtöki kereskedés a világ tőzsdéin. Az európai piacok végig nagy mínuszban jártak, és ezen csak rontottak a rossz amerikai adatok. A nagy nyugati tőzsdékhez képest a pesti börze jól teljesített.

A rossz hírek sora a Fed értékelésével kezdődött, amely szerint az amerikai jegybanki funkciót ellátó intézmény amiatt aggódik, hogy az európai bankok alultőkésítettsége az amerikai pénzügyi szektorra is átgyűrűzhet. A befektetői hangulaton az sem sokat segített, hogy a Standard & Poor's hitelminősítő a legjobb, AAA kategóriában tartotta Franciaország adósbesorolását a rossz francia gazdasági teljesítmény ellenére.

A Morgan Stanley amerikai tanácsadó értékelése szerint a világgazdaság "vészesen közel került a recesszióhoz", amelyet alátámasztottak a magyar idő szerint délután három óra után nyilvánosságra került amerikai adatok. A philadelphiai regionális ipari index 2009 márciusát idéző mélységbe zuhant, a friss heti amerikai munkaerő-piaci adat a vártnál több munkanélküliről szólt, miközben az amerikai infláció a vártnál nagyobb mértékben emelkedett. A gazdasági leállás és az infláció együtt ijesztő jövőképet jelentett a befektetőknek, akik emiatt a kockázatkerülést választották csütörtökön.

A gyengüléssel záró ázsiai tőzsdék után mínuszban nyitottak a vezető európai mutatók, köztük a BUX is. Az európai tőzsdék fokozatosan egyre nagyobb veszteségeket mutattak, amelyet felerősítettek az amerikai gazdasági hírek is.

Az európai piacokon és a magyar idő szerint délután fél négykor nyitó New York-i tőzsdén a Fed értékelése után elsősorban a bankpapíroktól igyekeztek megszabadulni a befektetők, a legnagyobb bankok tíz százalék feletti zuhanást mutattak. Európában a brit Barclays 11,5, a francia Societe Generale 12,3, a német Commerzbank 9,6 százalékot esett. Az amerikai Citibank és a Bank of America szintén tíz százalék körüli mínuszt ért el a kereskedés első órájában.

A zuhanó nagy tőzsdékhez képest a Budapesti Értéktőzsde mérsékeltnek számító visszaesést mutatott, mindössze 2,8 százalékot gyengült az európai vezető indexek 4-6 százalékához képest. A hazai vezető papírok közül az OTP veszítette a legtöbbet, záráskor 6,8 százalékkal volt olcsóbb a bank papírja, mint a szerdai záráskor, így 4000 forint alá csökkent az árfolyama.