Hatvanötezer hektár földet ad bérbe az állam

Vágólapra másolva!
Az állami földtulajdon felmérése során kiderült, hogy huszonötezer állami kézben lévő termőföldről eddig nem is tudtak.
Vágólapra másolva!

Várhatóan szeptember első napjaiban kezdődhet meg annak az összesen 65 ezer hektár állami tulajdonban lévő termőföldnek a pályáztatása, amelyeket tartós haszonbérletbe kíván adni az állam. A folyamat október végéig lezárul - mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Sebestyén Róbert, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) elnöke.

Farkas Imre, a Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára pedig azt mondta, hogy a végéhez közeledik az NFA vagyonkezelésében lévő állami tulajdonú termőföldek számbavétele. Az elmúlt néhány hónapban hatvanezer szerződést néztek át a szakemberek, és mintegy kétszázezer ingatlan jogi állapotát vizsgálták meg, hetvenezer ingatlannál pedig helyszíni szemlét is tartottak az ellenőrök. Az államtitkár közölte, hogy a vizsgálatok során kiderült, hogy több mint huszonötezer állami kézben lévő ingatlan az NFA vagyonnyilvántartásában nem is szerepelt.

Farkas Imre, a Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára kedden a Gazdasági Rádióban azt mondta, hogy a földvagyon felmérése során kiderült, hogy huszonötezer darab összesen százezer hektár ingatlan az állam tulajdonában van, de nem tartozik a Földalapkezelő állományába. Farkas akkor azt is elmondta, a felülvizsgálatra azért volt szükség, hogy tisztázzák azoknak a termőföldeknek a jogi állapotát, amelyeket a későbbiekben haszonbérletbe szeretne adni a Földalapkezelő.

Az államtitkár hozzátette, a vizsgálatok során kiderült, hogy volt olyan ingatlan, amelyen kertészet vagy vastelep működött a hivatalosan vállalt mezőgazdasági hasznosítás helyett. Farkas a rádióinterjúban azt mondta, a területeknek harmadán nem olyan gazdálkodás folyik, mint amiről a Földalapkezelő tud, vagyis a haszonbérleti szerződésben foglaltaktól eltérő tevékenységnek biztosít helyet az adott termőföld.

Az [origo] szerdán arról kérdezte a Vidékfejlesztési Minisztériumot, hogy mi lesz a sorsuk azoknak a területeknek, amelyeket nem az eredeti célnak megfelelően hasznosítanak. A szaktárca közölte, hogy az NFA megteszi a szükséges jogi intézkedéseket a termőföldek eredeti állapotának visszaállítására ott, ahol az lehetséges.

Arra a felvetésre, hogy az állami tulajdonban lévő, de a Földalap nyilvántartásában nem szereplő termőföldek és a többi terület másféle hasznosítása miatt mekkora kár érte az államot, a Vidékfejlesztési Minisztérium azt válaszolta, hogy "ennek felmérése folyamatban van, véleményünk szerint jelentős hasznosítási bevételtől esett el az állam". A tárca reakciójából kiderül, hogy a vonatkozó jogszabályok szerint a követelhető elmaradt, költségvetést illető bevételeket az NFA behajtja a kötelezetteken.