NI: A magyarok bő fele büntetné az előző kormányokat a hitelek miatt

svájci frank, devizahitel, forint árfolyam, adósság,
Vágólapra másolva!
A lakosság közel fele arra számít, hogy a kormány az árfolyamgát után további intézkedéseket tesz a devizahitelesek helyzetének könnyítésére - mutatta ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása.
Vágólapra másolva!

Míg a magyarok 19 százaléka magát az árfolyam-ingadozások miatt kárt szenvedő devizahitelesnek tartja, 35 százalékának - saját bevallása szerint - "nem kell izgulnia". A minden ötödik magyarból álló érintettek csoportja sem egységes: felük hónapról hónapra anyagi gondokkal küzd, harmaduk viszont gond nélkül él. Sokan, nemcsak az érintettek, várnak segítséget az államtól: a megkérdezettek 49 százaléka szerint várhatóak további lépések a devizahitelesek utólagos védelmében - írja a közvélemény-kutató cég a Heti Válasz megbízásából készített kutatás összefoglalójában.

A magyarok 60 százaléka szerint ugyan a kormány lehetőségei korlátozottak, az összes megkérdezett fele szerint várhatók további lépések a devizahitelesek utólagos védelmében (49 százalék). Az adósok 84 százaléka érzi úgy, hogy a problémák megoldása túlnőtt a nemzeti kormányok hatáskörén. Elkeseredettségük azonban nem párosul egyértelmű pesszimizmussal, hiszen 42 százalékuk bízik a kabinet jövőbeli lépéseiben.

A kutatásban az egyéni eladósodás mellett az államadósságra vonatkozó kérdéseket is feltettek. A jelenlegi a magyarok 63 százaléka szerint nagyobb részben vagy teljes mértékben a korábbi kormányok hibája. Mindössze a megkérdezettek negyede (27 százalék) nevezte a világgazdasági válságot az eladósodás fő okának. A devizahitelesek kétharmada szerint is kisebb részben okolhatóak a nemzetközi gazdasági válság hatásai (66 százalék). A szocialistákkal rokonszenvezők 41 százaléka is elismeri a korábbi kormányok hibáját. Kevésbé meglepő, írja a Nézőpont elemzése, hogy az előbbi véleményt osztja a kormánypártiak 77 és a Jobbik szimpatizánsainak 64 százaléka. Az LMP táborának fele azonban inkább megengedő ebben a kérdésben.

A Nézőpont kutatói rákérdeztek arra is, hogy a lakosság szerint van-e büntetőjogi felelőssége az előző kormányoknak az államadósság növekedésében. A korábbi kormányoknak a megkérdezettek 56 százaléka szerint van büntetőjogi felelőssége. A felelősségre vonás lehetőségének - először július végén, Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő által felvetett - keresését a Fidesz-hívek 70, a Jobbik-szimpatizánsok 54, de az MSZP táborának 45 százaléka is támogatja. "Fontos jelnek" minősíti a Nézőpont elemzése, hogy a megkérdezettek többségének jogérzete szerint a most hatályos törvények alapján - visszamenőleges módosítás nélkül - is megállapítható büntetőjogi felelősség.

A 18 év feletti magyar lakosságot reprezentáló mintán készített kutatás további részleteiről a Nézőpont honlapján, ide kattintva olvashat.