Tovább csúszik a Fradi átvétele az Esplanade-től

Vágólapra másolva!
Hiába ígérte a Ferencváros elnöke július 1-jére a futballcsapatot működtető cég átvételét, az FTC Labdarúgó Zrt. a mai napig egy holland társaság tulajdonában van. Egy klubközeli forrás szerint folynak a tárgyalások az adásvételről, és az is elképzelhető, hogy a létesítmények ügyével egyszerre sikerül majd lezárni.
Vágólapra másolva!

Valóban az Esplanade Consultants Eastern Europe BV nevű holland cég az FTC Labdarúgó Zrt. tulajdonosa, egyelőre nem tudni, hogy a Ferencvárosi TC mikor veheti át a futballcsapatot működtető vállalkozást - tudta meg az [origo] egy, az egyesület új vezetéséhez közel álló forrástól, aki azt kérte, hogy ne írjuk le a nevét.

A magyar első osztályú klubcsapatok tulajdoni viszonyairól szóló, nemrég megjelent cikkünkben számoltunk be arról, hogy a cégnyilvántartás szerint annak ellenére az említett holland társaság birtokolja az FTC Zrt.-t, hogy márciusban Kubatov Gábor, az egyesület elnöke (egyben a Fidesz pártigazgatója) bejelentette: idén július 1-jéig az egyesület egy forintért megvásárolja az FTC Labdarúgó Zrt.-t.

Együttműködő angolok

A forrás szerint a jelenlegi tulajdonossal egyetértésben halasztották el az adásvételt, azért, mert a százoldalas szerződés kidolgozása elhúzódó, aprólékos munkát igényel. "Az egyeztetések jelenleg is folynak, az angolok együttműködőek" - tette hozzá.

Az Esplanade Consultants Eastern Europe BV közvetlen tulajdonosa a Dun & Bradstreet üzleti adatbázis-szolgáltató információi szerint az Esplanade Consultants Limited nevű brit vállalat, amelynek vezetői között ott van a zrt. tulajdonosaként emlegetett brit üzletember, Kevin McCabe. Az Esplanade Consultants Limited a nyilvánosan elérhető brit cégadatok szerint a Scarborough Group International vállalatcsoport tagja.

Az FTC Labdarúgó Zrt. 2008 májusától 2009 szeptemberéig még az Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft. tulajdonában állt. Ennek a cégnek 2005-ös megalapítása óta az egyik ügyvezetője Szász András, akit éppen szerdán hallgatott ki gyanúsítottként a Nemzeti Nyomozó Iroda az MVM-ügyben. (Szász András korábbi ügyeiről itt olvashat.)

Fradiváros Vagyonkezelő alakult

Arra a kérdésre, hogy az adásvétel elhalasztása révén egyszerre lesz-e lezárható a zrt. és az Üllői úti létesítmények átvétele, forrásunk azt mondta, "erre jó esély van", de azt nem tudta megmondani, hogy mikor történhet meg.

A HVG csütörtöki számában azt írta, hogy az FTC ötmillió forint alaptőkével Fradiváros Vagyonkezelő Zrt. néven, új céget alapított, amelyet részben ugyanazok vezetnek, akik március 31-e óta az FTC Labdarúgó Zrt. vezetőségét alkotják. Ez arra utal, hogy az egyesület a több milliárd forintot érő létesítmények átvételére is készül. Hogy honnan lesz erre pénze, egyelőre nem tudni.