KBC Equitas: Csökkenő piacon is találni jó befektetést

Vágólapra másolva!
A KBC Equitas elemzői is elnyúló válságot jósolnak, de nem temetik a részvényeket: jó stratégiával és körültekintéssel az árfolyamok esése közepette is lehet keresni.
Vágólapra másolva!

Hosszabban elnyúló csökkenő trendre - a tőzsdei szlengben: medvepiacra - van kilátás, de a negatív környezetben is megtalálhatják a befektetők a tetszetős lehetőségeket, ha betartanak néhány alapvető szabályt - áll a a KBC Equitas brókercég hétfői közleményében.

A részvénypiacon hosszan elnyúlóan csökkenő trend sem elképzelhetetlen, a piaci környezet tehát nem lesz ideális a részvénypiacokon. A megfelelő stratégiával és kellő körültekintéssel azonban az előttünk álló hónapok is kiváló lehetőségeket tartogatnak a befektetőknek a KBC Equitas elemzői szerint. "A lényeg, hogy minél szélesebb fókusszal tekintsünk a piacokra, és ne feledkezzünk meg a szigorú kockázatkezelésről" - idézi a közlemény Somi Andrást, a cég vezető elemzőjét.

A globális gazdasági növekedés kockázatai ellenére a vállalati szektorra vonatkozó profitvárakozások még nem csökkentek, így az árfolyamesés miatt akár relatíve olcsónak is tűnhetnek a részvények. A KBC Equitas szerint ez a kép téves, ha tényleg elhúzódó lassulás vagy recesszió áll előttünk, akkor a vállalati profitok visszaesése átlendítheti a mérleget a túlértékeltség oldalára, amit a további árfolyamcsökkenések egyensúlyozhatnak kii.

A helyzet kulcsa a szigorú kockázatkezelés, érdemes az előttünk álló időben a technikai elemzést segítségül hívni. Olyan belépési pontokat keressünk, amelyekben relatíve szűk stop-loss (azaz a veszteségeinket korlátozó) megbízásokat tudunk elhelyezni, és a korábbiaknál magasabb várható hozam-kockázat arányra törekedjünk. Ha ennek megfelelően alakítjuk a szabályainkat, akkor ugyan kevesebbszer látunk majd megfelelő beszállási lehetőséget, de kellemetlen veszteségektől óvjuk meg magunkat a csapkodó piacokon - véli Somi András.

Szerinte az általános piaci bizonytalanságok miatt a tőzsdéken a környezetükből kiemelkedő vállalati sztorikat kell keresni, azokat a részvényeket, amelyek a gyenge környezetben is képesek erőt mutatni, azaz "recesszióálló" üzleti modellel bírnak, vagy egészen kiemelkedő növekedést nyújtó területen működnek.