Londonba és Frankfurtba is indítanának repülőjáratokat Debrecenből

Vágólapra másolva!
Ha a debreceni városi közgyűlés rábólint a szerződésre, akkor a következő 75 évben a Xanga cégcsoporthoz tartozó Debreceni Holding Vagyonkezelő Kft. üzemeltetheti a debreceni repteret. A cég vállalta, hogy öt éven belül menetrendszerinti járatot indít a reptérről, a város alpolgármestere szerint szóba jöhet egy távol-keleti célállomás is.
Vágólapra másolva!

A Xanga cégcsoporthoz tartozó Airport Debreceni Holding Vagyonkezelő Kft. üzemeltetheti a jövőben Debrecen nemzetközi repülőterét, miközben az továbbra is önkormányzati tulajdonban marad - jelentette be Papp László fideszes alpolgármester hétfőn a repülőtéren tartott sajtótájékoztatón.

Papp László újságírói kérdésre elmondta: Angliába és Németországba - várhatóan Londonba és Frankfurtba - szeretnének menetrend szerinti járatokat indítani, de szóba jöhet távol-keleti célállomás is. A Xanga kötelezettséget vállalt arra, hogy öt éven belül menetrendszerinti járatot indít.

Az alpolgármester szerint a pályázó ajánlatának kiemelten fontos eleme, hogy a repülőtér veszteségének teljes körű finanszírozását magára vállalja, ez tavaly 280 millió forint volt. Debrecen közgyűlése az üzemeltetési szerződés módosítására tett ajánlatról soron következő ülésén dönt. A pályázó 75 évre kívánja üzemeltetésbe venni a repülőteret, amely futamidő további 25 évvel meghosszabbítható - mondta Papp László. A Xanga vállalta azt is, hogy a repülőtér működését kiszolgáló - legalább 6 ezer négyzetméteres - csarnokot épít, valamint 200 millió forint értékű eszközfejlesztést hajt végre.

A Xanga cégcsoport Debrecen egyik legnagyobb ipari ingatlanfejlesztője, amely az elmúlt években háromezer új munkahelyet létesített a helyi Határ úti ipari parkba telepített cégek közreműködésével. A cégcsoport már 11,5 hektár méretű területet bérel a debreceni repülőtéren, ahol cargo- és logisztikai bázis kialakítására összesen 50 ezer négyzetméter alapterületű csarnokegyüttes felépítését kezdte meg.