Mostanra küzdötték le a németek a 2008-as válságot

Vágólapra másolva!
Ellentmondásos adatok láttak napvilágot szerdán a német gazdaság állapotáról. Az Unicredit elemzése szerint a német gazdaság elérte a 2008-as válság előtti szintet. Az Ifo gazdaságkutató intézet jelentése szerint azonban tovább romlott az üzleti hangulat Németországban.
Vágólapra másolva!

Augusztus utolsó hetében éri el a német gazdaság a 2008/2009-es válság előtti szintet - írta szerdán a Bild című német lap az Unicredit bank számításaira hivatkozva. A bank vezető elemzője a lapnak azt mondta, hogy legkésőbb az augusztus 23-val indult héten éri el a német gazdaság azt a szintet, ahol 2008 első negyedévében, vagyis a világméretű válság előtt volt. Az Európai Unió legnagyobb gazdasága így csaknem két évvel hamarabb kapaszkodik ki a krízisből, mint ahogy várták - mondta.

Az Unicredit szerint mindenekelőtt a robbanásszerűen bővülő export hajtja a gazdaságot. Különösen jól megy az autógyártóknak, a vegyipari cégeknek és az elektrotechnikai vállalatoknak, ezekben az ágazatokban már a válság előtti szintet is meghaladja a teljesítmény, és további javulás várható. Utóbbi állítás azonban nem mindenki számára egyértelmű.

A müncheni Ifo gazdaságkutató intézet szerdán bemutatott felmérése szerint viszont Németországban tovább romlott az üzleti hangulat augusztusban és rosszabb lett a vártnál is. A csökkenés mértéke havi szinten a legnagyobb 2008 novembere óta, amikor a német gazdaság még recesszióban volt. A hétezer vállalat megkérdezése alapján számolt, átfogó augusztusi hangulatmutató 108,7 pontra csökkent a júliusi 112,9 pontról, miközben elemzők 111 pontot vártak.

Az adatokat kommentálva az Ifo vezető közgazdásza kiemelte: Az Egyesült Államok gazdaságának gyengélkedése, valamint az amerikai és európai adósságválság váltotta ki az üzleti hangulat romlását. "Németország is megfertőződött, de most még nem beszélnék recesszióról" - fejtette ki az intézet munkatársa a Reutersnek.