Finnország miatt egekben a görög kötvények hozama

Vágólapra másolva!
Finnország biztosítékot vár a görög mentőcsomag ráeső részletéért cserébe, ez azonban a többi befizető számára elképzelhetetlen. Az éleződő vita miatt a görög állampapírok hozama rekordot döntött.
Vágólapra másolva!

Rekordot döntött a görög kétéves állampapír hozama szerdán az ország mentőcsomagja körüli vita miatt.

A papírok hozama 42 százalékra ugrott, ami óriásinak számít, a júliusi második görög mentőcsomag előtt volt 39 százalék fölött. Az adat azt mutatja, hogy a piac hatalmas összeget kér azért, hogy finanszírozza a görög államot. A Reuters szerint azért ugrott meg a hozam, mert Finnország külön biztosítékot kért a görög csomagban való részének kifizetéséért, amelyet a többi befizető ország, elsősorban Németország bírált.

Angela Merkel német kancellár kizártnak tartotta azt a lehetőséget, hogy Finnország különmegállapodást kössön Görögországgal az állampapírok biztosítására. A finn kormány azonban a részlet kifizetésének megtagadását helyezte kilátásba, ha nem kap félmilliárd euró értékű garanciát. Finnország a Portfolio.hu számítása szerint 1,4 milliárd (körülbelül 370 milliárd forint) euróval szállhat be a 109 milliárd eurós csomagba.

Júliusban Görögország a csőd közelébe került, a csőd esetére kötött biztosítás felára (CDS) értéke pedig 2500 pont felett is járt (Magyarországé 400-430 pont körül mozgott augusztusban). A görög CDS szerdán újra 2100 pont fölött volt, pedig a júliusban elfogadott második görög mentőcsomag után 1600-1800 pont közé mérséklődött.