Nem számít a kormány a fogyasztás drámai csökkenésére

Vágólapra másolva!
Az árfolyamrögzítés lehetőségétől várja a kormány, hogy nem fog csökkeni a magyar háztartások fogyasztásra fordítható jövedelme. A miniszterelnök szóvivője szerint az euróválság csillapodásával jelentős mértékben fog élénkülni Magyarországon a gazdasági szereplők számára fontos belső fogyasztás.
Vágólapra másolva!

A kormány nem számít arra, hogy a svájci frank erősödése nyomán a fogyasztás drámaian visszaesne - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel. A tárca közölte azt is, hogy az új makrogazdasági előrejelzés a 2012-es költségvetés részét képezi majd, és lehetnek változások.

Az NGM szerint a devizahiteleseket segítő árfolyamrögzítés lehetősége hatékony eszköz arra, hogy az árfolyamgyengülés által érintett háztartások fogyasztásra fordítható jövedelme ne csökkenjen. Mint az [origo] egy héttel ezelőtti cikkéből kiderül, az árfolyamvédelmi program iránt egyelőre alacsony az érdeklődés, banki tapasztalatok alapján a devizaadósok többsége jobban tart az árfolyamvédelem utáni időszaktól, mint a most bivalyerős svájci franktól.

Az NGM elismerte, hogy az elmúlt hetek nemzetközi eseményei, valamint a friss magyar növekedési adat a kockázatokat erősíti, de hozzátette, hogy a vártnál alacsonyabb növekedés nem veszélyezteti a magyar kormány által 2011-re vállalt hiánycél teljesítését. A kormány továbbra is elkötelezett az államadósság csökkentése és a költségvetési egyensúly helyreállítása mellett, amit a 2012. évi költségvetés tervezésekor is következetesen érvényesíteni kíván - áll a tárca válaszában.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az idei növekedés vélhetőn 2 százalék körül lesz, emiatt keletkezik legalább 100 milliárd forintnyi hiány, az infláció pedig a vártnál alacsonyabb, ezért az idei költségvetés megtartása további intézkedéseket igényel ősszel.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) múlt kedden közölt előzetes adatai szerint a második negyedévben a GDP stagnált az első negyedévhez képest, és 1,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Erre reagálva az NGM jelezte, a vártnál mérsékeltebb gazdasági növekedés közel 90 milliárd forintos negatív költségvetési hatása biztonságosan finanszírozható, ilyen esetekre hozták létre korábban a Stabilitási Alapot.

Szijjártó szerint a magyar adórendszer megoldja a problémát

A fogyasztás akkor nő, ha többen dolgoznak, ehhez pedig olyan adórendszerre van szükség, amely az elmúlt időszakkal ellentétben nem bünteti, hanem támogatja a munkát, és a magyar adórendszer éppen ilyen - mondta Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő szerdán a legfrissebb fogyasztási adatokkal kapcsolatos felvetésre.

A szóvivő megjegyezte, ha a fogyasztók folyamatosan olyan híreket hallanak, amelyek a nemzetközi gazdasági környezet ingatagságáról, válságjelekről szólnak, akkor a fogyasztás helyett a takarékoskodást, a biztonságot helyezik inkább előtérbe. Ha kissé megnyugszik a nemzetközi gazdasági környezet, ha csillapodik az euróválság, a fogyasztás is jelentős mértékben fog élénkülni Magyarországon - mondta.

A KSH szerdán közölt adatai szerint a kiskereskedelmi értékesítés júniusban 0,5 százalékkal mérséklődött az előző hónaphoz képest. A tavaly júniusival összevetve szintén 0,5 százalékkal csökkent a forgalom, az első félévben pedig lényegében stagnált, 0,2 százalékkal apadt az előző év azonos időszakához képest.