Gyatra gazdasági teljesítményt vár az Egyesült Államoktól az IMF

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap hétfőn kiszivárgott előrejelzése szerint az eurózónában a korábban várt 2 százalék helyett 1,9 százalékos lehet a bővülés az idén, jövőre pedig 1,4 százalékos növekedésre van kilátás. 
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) átírta az Egyesült Államok és az euróövezet növekedésére vonatkozó prognózisait és felszólította az amerikai jegybank szerepét betöltő Fedet és az Európai Központi Bankot, hogy álljanak készen a monetáris politika lazítására, vagyis a kamat csökkentésére. (A kamatcsökkentés az egyik eszköze a gazdaságélénkítésnek.)

Az olasz ANSA hírügynökség által megszerzett IMF-dokumentum szerint a washingtoni székhelyű szervezet az idei évre 1,6 százalékos amerikai gazdaságnövekedéssel számol, miután két hónapja még 2,5 százalékosat valószínűsített. A jövőre várt növekedési ütemet 2,7 százalékról 2 százalékra fogta vissza.

Az idei euróövezeti gazdaságnövekedés az IMF legújabb becslése szerint 1,9 százalék lesz az eddig becsült 2 százalék helyett, a jövő évi növekedési adatot 1,7 százalékról 1,4 százalékra változtatta a Valutaalap. Az olasz hírügynökség szerint az új előrejelzések az IMF szeptemberben ismertetésre kerülő féléves Világgazdasági Kilátások (World Economic Outlook) címet viselő dokumentumában szerepelnek majd.