Óriásbank jöhet létre Görögországban

Vágólapra másolva!
Jelentősen erősödött Görögország legnagyobb bankjai közé tartozó Eurobank és az Alpha Bank árfolyama az athéni tőzsdén, miután a meg nem erősített hírek szerint a pénzintézetek egyesülni fognak.
Vágólapra másolva!

Görögországban egyesülhet a második és a harmadik legnagyobb bank, a fúziót várhatóan várhatóan hétfő délután jelentik be az érintett cégek.

Az Eurobank és az Alpha Bank egyesülése révén létrejövő társaság a délkelet-európai térség legnagyobb bankja lesz, az új bank egyik fő részvényese pedig az Arab-öböl menti Katar állam fejlesztési ügynöksége lesz. Athéni sajtójelentések szerint az ügynökség 500 millió euróval száll be az üzletbe. A megegyezésről szóló hírek hatására a két bank részvénye meredek erősödésnek indult az athéni tőzsdén. Röviddel tőzsdenyitás után felfüggesztették a kereskedést a két társaság papírjával.

A görög bankok az ország súlyos válsága miatt kiszorultak a pénzügyi piacokról, finanszírozásuk az Európai Központi Banktól származó forrásoktól függ. Az athéni kormány és a jegybank hónapok óta sürgeti az egyesülést a szférában, arra hivatkozva, hogy a koncentrálódás révén jobb esélyekkel lehet átvészelni az államadósság-válságot és az utóbbi negyven év legmélyebb recesszióját.