Kijelölték a nemzeti eszközkezelő vezetőjét

devizapokol, devizahitel
Vágólapra másolva!
Elindult a bajba jutott lakáshitelesek lakásainak felvásárlására létrehozandó állami eszközkezelő cégbejegyzése. Vezetője a Diákhitel Központ egykori vezérigazgatója lett.
Vágólapra másolva!

Hétfői ülésén a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. igazgatósága elfogadta a törleszteni nem tudó lakáshitelesek utcára kerülését megakadályozni hivatott Nemzeti Eszközkezelő Zrt. alapító okiratát, melyben Csillag Tamást jelölte ki vezérigazgatónak - közölte hétfőn a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság. A döntéssel megindul az eszközkezelő cégbejegyzése.

A közlemény szerint Csillag Tamás közgazdász tíz éven át volt a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója, előtte több befektetetési részvénytársaságnál vezető. A korábban NET (Nemzeti Eszközkezelő Társaság) néven emlegetett eszközkezelő első három felügyelőbizottsági tagja Fürjes Balázs Zoltán, Andrelli Tibor és dr. Müller Tibor lett. A vállalat jegyzett tőkéje százmillió, tőketartaléka 1,9 milliárd forint.

Az eszközkezelő a bajba jutott lakáshitelesek közül azoknak tud segíteni, akik már elveszítették otthonukat: az adós lakását megvásárolja, és bérleti jogot kínál fel a volt tulajdonosnak. 2014. december 31-ig összesen legfeljebb ötezer jelzáloghitellel terhelt ingatlant vásárol meg az eddigi kormánydöntés alapján.

Az államtitkárság szerint hetek óta zajlik az a szakmai háttérmunka, amely alapján kialakul, hogy a kényszerértékesítésre kiválasztott lakásokra milyen vételi árat alkalmaz a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. A vételi ár a jelzáloghitel-szerződés megkötésekor megállapított hitelbiztosítéki értékhez igazodik majd.

Ha az eszközkezelő által kínált megoldási lehetőségeket az adós nem jogosult igénybe venni, vagy a bérlővé vált korábbi adós nem képes fizetni a lakbért, illetve fedezni az ingatlan fenntartási költségeit, a Belügyminisztérium által koordinált ócsai szociális családiház-építési programmal, vagy az illetékes önkormányzat szociális bérlakásainak bevonásával oldható meg az adós lakhatása - közölte az államtitkárság.