Nyugati nagybank segítette Európa utolsó diktátorát

Vágólapra másolva!
Egy hónappal az után, hogy a fehérorosz rendőrség szétverte az Alekszander Lukasenko választási győzelme ellen tüntetőket, több európai bank is enyhítette a diktatórikusnak tartott rezsim finanszírozási gondjait egy januári kötvénykibocsátáson.
Vágólapra másolva!

Közel 800 millió dollárnyi fehérorosz államkötvény felvásárlásában vett részt az idén a Skót Nemzeti Bank, amiért több bírálatot is kapott a pénzintézet - írta a brit Independent napilap hétfőn. A főképp a skót állam által tulajdonolt bank egy hónappal az után segített az Európa utolsó diktátorának tartott Alekszander Lukasenko kormányának, hogy Lukasenko a decemberi elnökválasztás után erőszakosan lépett föl a győzelme ellen tüntető tömeggel szemben.

A fehérorosz ellenzék decemberben már az exit poll eredmények után tömeges tüntetésbe kezdett, mert csalást gyanított, az elnök elsöprő győzelmét pedig meghamisított eredménynek tekintette. A több tízezres tömeg megpróbálta megostromolni az elnöki palotát, de a rohamrendőrök visszaverték őket. Az összecsapásokban több tucat tüntető megsérült, és tömeges letartóztatásokról érkeztek hírek, a Lukasenkót kihívó kilenc elnökjelölt közül hetet letartóztattak, egyet pedig össze is vertek a rendőrök.

A skót bank az ügy kirobbanása után megígérte, hogy többet nem nyújt pénzügyi segítséget Fehéroroszországnak, korábban többször bírálták a bankot a miatt is, hogy amerikai fegyvergyártó vállalatokba fekteti a pénzét.

Több nemzetközi nagyvállat is bejelentette már, hogy nem hajlandó részt venni a fehérorosz gazdasági életben, ettől függetlenül az ominózus kötvénykibocsátásban az orosz Sberbank, a BNP Paribas és a Deutsche Bank is szerepet vállalt. Az Európai Unió és az Egyesült Államok is vetett már ki szankciókat Alekszander Lukasenko kormányára, de egyelőre nem született olyan határozat, amely közvetlenül tiltaná a Fehéroroszországgal való üzletelést.

A Fehérorosz államkötvényeket még a görög államkötvényeknél is kockázatosabbnak tartják a hitelminősítők. Lukasenko kormánya egy újabb IMF-hitelből szeretne úrrá lenni az országot sújtó válságon, az esetleges hitelről hétfőn dönt a valutaalap.