A kormány bővíti az árfolyamrögzítésre jogosultak körét

Vágólapra másolva!
A kormány szerdán döntött arról, hogy a devizahitelek törlesztőrészletét ideiglenesen csökkentő fix árfolyamot igényelhessék azok az devizahitelesek is, akiknek a hitelszerződésük 2015-ig lejár.
Vágólapra másolva!

Az árfolyamrögzítés bevezetése óta a kormányhoz érkezett lvisszajelzések szerint a bankok az államilag támogatott Fészekrakó Programot fizetéskönnyítő eljárásnak tekintik, ezért visszautasították a hozzájuk forduló ügyfeleket. A probléma miatt a kormány szerdán döntött arról, hogy módosítja a vonatkozó törvényt és ezzel a lépéssel a devizahiteles fészekrakósok előtt is megnyitja az árfolyamrögzítés lehetőségét - derül ki a kormányzati portálon szerda este megjelent közleményből.

Ha a javaslatot az országgyűlés elfogadja, akkor olyan devizakölcsönökre is alkalmazható lesz az árfolyamrögzítés, ahol a fedezet egy része nem jelzálog, hanem állami kezesség. A közel harmincezer fészekrakós adós közül húszezer vett fel devizalapú kölcsönt, őket érinti a kormány döntése. Emellett a kormány szerdán arról is határozott, hogy törvénymódosítással azok számára is lehetővé teszi az árfolyamrögzítést, akiknek a hitelszerződése 2015. január 1-je előtt lejár. (A devizahitelesek megsegítését célzó árfolyamrögzítésről szóló cikkeinket itt olvashatja el.)