Az adócsökkentést bírálja Széles Gábor

Vágólapra másolva!
Nyolc napon belül másodszor kritizálta Széles Gábor nagyvállalkozó a saját lapjának, a Magyar Hírlapnak adott interjújában a kormány gazdasági stratégiáját. Önálló pénzügyminisztérium felállítását és a "helyi gazdaság" támogatását javasolta.
Vágólapra másolva!

A kormány intézkedései közül a személyijövedelemadó-csökkentés, a Mol-részvénycsomag megvásárlása és a magánnyugdíj-pénztári vagyonból befolyó bevételek felhaszálása is felelős azért, hogy Magyarországon nem jut elég pénz gazdaságfejlesztésre - véli Széles Gábor a tulajdonában álló Magyar Hírlapnak adott, szerdán megjelent interjú tanúsága szerint.

Széles a jelenleg kormányzó Fideszt magánvagyonából jelentős összegekkel támogatta, egy 2008-as interjújában pedig Kossuth Lajos reinkarnációjának nevezte Orbán Viktort, a jelenlegi miniszterelnököt.

A Videotonban és az Ikarusban is érdekelt üzletember a Magyar Hírlapnak most azt mondta, a választások előtt az ő csapata is kidolgozott egy programot, amely a fogyasztásserkentésre hivatott adócsökkentés helyett a helyi gazdaságok megerősítésére, az inflációs hatást kivédésére alkalmas helyi pénzek használatára, a helyi árutermelésre, elsősorban az élelmiszeriparra és az agrárfeldolgozásra fókuszált.

Kormányprogram azonban egy másik stratégiából lett, és Széles szerint ennek megvalósítása során sok pénz "ragadt be" a rendszerbe, így azt nem lehet gazdaságélénkítésre fordítani. Megemlítette az szja-csökkentés miatti 500 milliárd forintos kiesést, az ugyancsak 500 milliárdba kerülő Mol-csomagot (ebből "évente maximum 50 milliárdos paketteket lehet eladni"), valamint azt, hogy a nyugdíjvagyonból szintén 500 milliárd forintot a költségvetési lyukak "betömésére" terveztek be.

Önálló Pénzügyminisztérium, központosított foglalkoztatáspolitika

Széles az interjúban kijelentette, szerinte nagyon fontos lenne az önálló pénzügyminisztérium felállítása. Hozzátette, központosítani kellene a foglalkoztatáspolitikát is, mondván, ma "a Nemzetgazdasági Minisztériumban a munkahelyteremtéssel, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban a szociális ügyekkel, a Belügyminisztériumban pedig a közmunkaprogramokkal foglalkoznak". A Pénzügyminisztérium a második Orbán-kormány megalakulásával szűnt meg, feladatait részben a Matolcsy György vezetésével megalakuló Nemzetgazdasági Minisztérium, részben a Fellegi Tamás irányítása alá kerülő Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vette át.

Széles Gábor alig több mint egy héttel ezelőtt, augusztus 22-én is adott egy interjút saját lapjának, melyben a mostaniakhoz hasonló javaslatokat tett. Sürgette továbbá egy szolidaritási adó bevezetését és a szuperbruttó megtartását jövőre az adórendszerben.