Együtt kell élni az erős frankkal a svájci gazdasági miniszter szerint

Vágólapra másolva!
Svájcnak egyelőre együtt kell élnie az erős frankkal - jelentette ki szerdán a svájci gazdasági miniszter, Johann Schneider-Ammann. Úgy vélekedett, hogy a frank továbbra is erősen túlértékelt, de azt mondta, csak a svájci nemzeti bank (SNB) tud rövid távon hatással lenni a valuta árfolyamára.
Vágólapra másolva!

A svájci frank mintegy húsz százalékkal erősödött az euróval és az amerikai dollárral szemben az utóbbi hónapokban, mivel az euróövezet és az Egyesült Államok adósságproblémái miatt aggódó befektetők biztonságos menedéket keresnek tőkéjük számára. Ebből adódott a forint jelentős gyengülése is a frankkal szemben: a jelenleg 234 forint körüli árfolyam rövid időre a 270-es szintet is átlépte.

A svájci vállalatoknak gondot okozó frankerősödés hatásainak enyhítésére az ottani kormány kétmilliárd frankos gazdaságélénkítő programot tervez, melynek része a kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása, a társadalombiztosítási járulékok átmeneti csökkentése, valamint az exportőrök és az idegenforgalmi iparág kiemelt támogatása. Egyelőre azonban nem biztos, hogy a parlament támogatni fogja az intézkedéseket.