Nyugdíjpénzekből csökkentené tovább az államadósságot Orbán Viktor

Vágólapra másolva!
Az újabb államadósság-csökkentő intézkedéseknek is a magánnyugdíj-pénztári vagyon lesz a forrása. Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió reggeli műsorában azt mondta, Európában egyedül Svédország és Magyarország képes csökkenteni az idén az államadósságát, valamint hogy a magyar növekedés magasabb ma, mint az európai átlag.
Vágólapra másolva!

Újabb, néhány százalékos államadósság-csökkentés bejelentésére készül a következő egy hétben Orbán Viktor. A miniszterelnök erről az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában beszélt szerdán. A csökkentés forrása ismét a nyugdíjrendszer átszervezéséből felszabaduló pénz lesz - fogalmazott. A kormányfő azt mondta, Európában két ország van, Svédország és Magyarország, amely képes csökkenteni az idén az államadósságát, a többi államban az mindenhol növekszik, jó néhány országban pedig a kezelhetetlenül veszélyes zónába került.

Orbán Viktor megerősítette, szeretné, ha 2012-ben a GDP 70 százaléka alatt lenne az államadósság, a ciklus végére pedig a mértéke közelebb lenne a 60 százalékhoz. Kifejtette, hogy a következő egy hétben arra fog javaslatot tenni a Fidesznek és a KDNP-nek, hogy gyorsítsák fel azokat a terveket, amelyek Magyarország megújítását célozzák, így az oktatás, az egészségügy, az önkormányzati rendszer és a gazdasági támogatási rendszer átszervezését.

"Egyetlen forint pazarlást sem engedhetünk meg magunknak, egyetlen felesleges kiadást sem engedhetünk meg, és egyetlen ember sem dolgozhat feleslegesen az államigazgatásban, mert ezt most már nem bírja el az ország" - szögezte le, ismét kiemelve ugyanakkor azt, hogy a megszorítások politikáját továbbra is mereven elutasítja.

A gazdasági növekedésről azt mondta, hogy a magyar növekedés magasabb ma, mint az európai átlag, a magyar emberek munkájának eredményeképpen megváltozott az a másfél évvel ezelőtti helyzet, amikor a gazdaság egyáltalán nem növekedett. Ma nő a magyar gazdaság, jó pályán van, "csak a növekedést mi szeretnénk a mostani 2 százalék helyett inkább a 3, 4 vagy 5 százalékos tartományban látni" - fogalmazott.

Sok családnál van több pénz most, mint egy évvel ezelőtt - mondta a miniszterelnök, aki szerint "innentől kezdve" a kormánynak nem dolga, hogy eldöntse az emberek helyett, mit csinálnak a pénzükkel: fogyasztanak, megtakarítanak vagy adósságot törlesztenek. "Inkább azon gondolkodom, hogy ha már az emberek többet takarítanak meg, mint korábban, akkor hogy tudnánk lehetővé tenni, hogy ez a pénz (...) valamilyen módon szerepet játsszon a magyar állam finanszírozásában. Tehát hogyan tudnánk elérni például azt, hogy a magyar államkötvényeket közvetlenül az emberek vásárolják meg, és a lehető legegyszerűbb úton jusson el hozzájuk, ha már takarékoskodni akarnak" - fogalmazott. Arra a kérdésre, mit szól Simor András jegybankelnök azon nyilatkozatához, hogy felesleges megmenteni a devizahiteleseket bármi áron, a kormányfő azt válaszolta: "bankárember, így gondolkodnak a bankárok, ezért nem szabad őket odaengedni semmilyen politikai pozícióhoz, ahol emberek sorsáról van szó".

Az Equilor brókercég szerda reggel kiadott piaci kommentárja szerint Orbán Viktor kormányfő nyilatkozatából az a következtetés vonható le, hogy a magánnyugdíjakból átkerült vagyonelem egy részét ismét likvidálhatják, vagyis pénzzé teheti az állam. Az elemzés szerint mivel az állampapír-állomány bevonásáról már döntés született, elképzelhető, hogy most más vagyonelemről, akár egy jelentősebb részvénycsomag értékesítéséről dönthet a kormány.