A KSH szerint lassult a külkereskedelem, a minisztérium elégedett

Vágólapra másolva!
Az idei első félévben az export és import forintértéke meghaladta a gazdasági válság előtti szintet - írja a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye, amelyet a Központi Statisztikai Hivatalnak a júniusi külkereskedelmi mérlegről szóló jelentése után adtak ki. A hivatal szerint lassult a kivitel és a behozatal növekedése a tavalyi évhez képest.
Vágólapra másolva!

A kivitel 3,1, a behozatal pedig 3,8 százalékkal nőtt júniusban 2010 hasonló időszakához viszonyítva, euróban számolva, ami jelentős lassulás a májusi export- és importnövekedés után - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Júniusban a kivitel értéke 6,542 milliárd euró, a behozatalé pedig 5,933 milliárd euró volt. Az első hat hónapban a behozatal 16,5 százalékkal, a kivitel pedig 18,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A júniusi egyenleg 609,3 millió euró volt, míg az első félévi 3,854 milliárd eurót tett ki, 22 millióval kevesebbet, illetve 1,034 milliárddal többet mint egy évvel korábban - olvasható a hivatal gyorsjelentésében.

Az első félévben 1036 milliárd forintos rekordtöbblet keletkezett a külkereskedelmi termékforgalomban, ami 268 milliárd forinttal több, mint 2010 azonos időszakában - olvasható a KSH gyorsjelentésére reagáló minisztériumi közleményben. A nemzetgazdasági tárca szerint az export és az import forintértéke is meghaladta a gazdasági világválság előtti szintet.

Az első félévben rendkívül dinamikusan, közel 40 százalékkal nőtt az ázsiai export értéke, míg az onnan származó import visszaesett. Az Európai Unióval szembeni egyenleg többlete 255 millió euróval nőtt - írja a minisztérium.