Számok nélküli költségvetést tárgyalt a kormány

Vágólapra másolva!
Olyan, néhány oldalas anyagot vitt be a költségvetést tárgyaló szerdai kormányülésre Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, amelyben nem voltak számok, tudta meg az [origo]. Nagyon rosszul áll a büdzsé összerakása, az NGM-ben a hétvégén is gőzerővel folyik a munka, hogy hétfőn vagy kedden a kormány már értékelhető állapotú szöveget kapjon. A Költségvetési Tanácsnak már meg kellett volna kapnia a költségvetés tervezetét a kormánytól, de nem volt mit.
Vágólapra másolva!

A kormány első olvasatban megtárgyalta és elfogadta a Magyar Köztársaság 2012. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslatról és a kapcsolódó kérdésekről szóló előterjesztést - ez áll abban a közleményben, amelyet Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője adott ki szerdán a kormányülés után. Az [origo] több helyről megerősített információi szerint viszont csak egy olyan, mindössze néhány oldalas dokumentum került a kormány elé, amely nem tartalmazott számokat.

Számok nélküli épülő költségvetést láttak a kormánytagok

Két, a költségvetés készítésére rálátó forrásból úgy tudjuk, hogy csak pár oldalas általános összefoglalót vitt a költségvetésről a kormány elé szerdán Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, de a konkrét számok nem szerepeltek a dokumentumban. Nemcsak az anyagból, de még Matolcsy beszámolójából sem derültek ki még a főbb számok sem, vagyis az, hogy mennyi bevétele lesz jövőre az államnak és mennyi pénzt oszt szét. A költségvetés normális esetben egy vaskos dokumentum, amely négy részből szokott állni.

Az első rész az ötven-hatvan oldalas normaszöveg, amely többek között azt határozza meg, hogy az egyes minisztériumok milyen források felhasználásáról dönthetnek szabadon, mihez kell a kormány jóváhagyása, mennyi kezességet vállalhatnak a tárcák az állami vagyonra. Ebben a szövegben kellene azt is meghatározni, hogy milliárd forintban mennyi is legyen jövőre a költségvetési hiány, mennyi bevétele és kiadása lesz az államnak. Ezek talán a legfontosabb paraméterei a büdzsének, de a névtelenséget kérő források szerint az összefoglalóból ezek is hiányoztak, egyszerűen azért, mert nagyon rosszul áll a költségvetés összerakása.

Viták a kormányon belül

A költségvetés készítésének menetét ismerő források tájékoztatása szerint három oka van annak, hogy még nincsenek konkrét számok a költségvetésben. Egyrészt nincs eldöntve, hogy milyen adórendszer lesz jövőre, a kormány most az idei 100 milliárd forintos költségvetési lyuk betömésére koncentrál, de még annak a részleteiben sem tudott döntést hozni. A jövő évi adócsomag tárgyalása azonban csúszik.

A másik ok, mint arról az [origo] beszámolt, hogy óriási feszültségek vannak a kiadási oldalon, az egyes tárcáknak fejenként több tíz milliárdos pluszigényük van: a minisztériumok azt állítják a költségvetési koordinációt végző NGM-nek, hogy sehogy sem tudnak kijönni a nekik szánt keretösszegből. Az NGM és a tárcák közötti egyeztetés elakadt a napokban, számolt be az [origo]-nak egy kormányzati forrás. A tárcák extratámogatási igényét eddig nem sikerült levernie Matolcsyéknak, ezért a kormány jövő heti kétnapos ülésén újra terítékre kerül a költségvetési terv, és azt remélik, hogy ott sikerül túllendülni a kritikus pontokon, a kormány eldönti, mire van pénz, és milyen igényeket nem tud kielégíteni.

A harmadik ok, hogy a főbb projektek közül néhány, mint például az önkormányzati rendszer átalakítása, önkormányzati feladatok államhoz telepítése épp folyamatban van, míg mások, mint például a rokkantnyugdíjasok felülvizsgálata - az [origo] információinak megfelelően - sehol nem áll, így újra kell számolni, mennyi is lesz ezekből a megtakarítás.

Ilyen nem volt régóta

A költségvetésnek szintén fontos részei a mellékletek, azokban van lebontva apró tételekre, hogy az egyes minisztériumok keretösszegeit hogyan osztják fel, mennyi jut például a közutak fenntartására, mennyi pénzt kapnak a kisebbségi önkormányzatok, mennyi az adóhatóság bérkerete, mennyit költhet a kormány kommunikációs kampányokra. Ezeket a mellékleteket sem tartalmazta a kormány elé került anyag, ahogyan a költségvetés másik két része, az általános és a részletes indoklás is hiányzott, de még körvonalaiban sem utalt Matolcsy arra, hogy mit tartalmazhatnának ezek a mellékletek.

Ilyenre az elmúlt jó néhány évben nem volt példa, mondták a költségvetés összeállításában jártas forrásaink. Augusztus végén, amikor a kormány első olvasatban szokta tárgyalni a büdzsét, a minisztériumi keretek korábban már alig mozoghattak, és a pénz apró sorokra való felosztása is megtörtént, illetve a költségvetés készítőinek már szokott fogalma lenni ilyenkor arról, mennyi is lesz az állam bevétele és kiadása.

Úgy tudjuk, az NGM-ben a hétvégén és hétfőn is gőzerővel dolgoznak, hogy hétfőn vagy kedden a kormány a 2012-es költségvetés értékelhetőbb változatát tudja megtárgyalni.

Már át kellett volna adni a költségvetést Költségvetési Tanácsnak , de ez nem történt meg

A kormánynak, ha lenne, már át kellett volna adnia a költségvetési tervet a Költségvetési Tanácsnak. Ennek oka, hogy egy tavaly ősszel elfogadott törvény értelmében, az eddigiekkel szemben, a törvényjavaslatot a szeptember végi parlamenti benyújtás előtt a Költségvetési Tanácsnak is át kell néznie, és számolni kell legalább három hetet arra, hogy esetleg a KT a tervezet átírását javasolja. A kormány ezért a saját maga elé állított, egyszer már módosított menetrendben is augusztus 31-ét jelölte meg határidőként a költségvetés elfogadására és a KT-nek való átadására.

A KT-nek három tagja van, Járai Zsigmond az elnöke, a másik két tagja pedig Domokos László ÁSZ-elnök és Simor András MNB-elnök. Az [origo] megkereste az ÁSZ-t és a jegybankot, mindkét intézmény azt válaszolta pénteken délelőtt, hogy nem kapták meg a jövő évi költségvetés tervezetét. Járai Zsigmondot is próbáltuk utolérni, egyelőre sikertelenül.