Újra a jövő évi költségvetésről tárgyal a kormány

Vágólapra másolva!
A jövő évi költségvetésről tárgyal második olvasatban a kormány a hétfőn kezdődő, kétnapos ülésén. Az MTI szerint a kormányülést a Fejér megyei Lovasberényben tartják.
Vágólapra másolva!

Második olvasatban a jövő évi költségvetésről, valamint az idei 100 milliárd forintos költségvetési lyuk befoltozásáról is tárgyal a hétfőn kezdődő, kétnapos, kihelyezett ülésén a kormány. A kormányülés az MTI információi szerint Lovasberényben lesz.

A kormány szerdán tárgyalta első olvasatban a jövő évi költségvetés tervezetét. Az [origo] több helyről megerősített információi szerint csak egy olyan, mindössze néhány oldalas dokumentum került a kormány elé, amely nem tartalmazott számokat. Nemcsak az anyagból, de még Matolcsy György gazdasági miniszter beszámolójából sem derültek ki még a főbb számok sem, vagyis az, hogy mennyi bevétele lesz jövőre az államnak, és mennyi pénzt oszt szét.

Orbán Viktor kormányfő szerdán, az MR1-Kossuth Rádiónak azt mondta, újabb, néhány százalékos államadósság-csökkentés bejelentésére készül, az intézkedés forrása ismét a nyugdíjrendszer átszervezéséből felszabaduló pénz lesz. A TV2-nek adott csütörtöki nyilatkozatából az derült ki, 3-4 százalékos csökkentést tart elérhetőnek.

A kormányfő a Kossuth rádiónak arról is beszélt, hogy arra fog javaslatot tenni a kabinetnek, a Fidesznek és a KDNP-nek, hogy gyorsítsák fel azokat a terveket, amelyek Magyarország megújítását célozzák, így az oktatás, az egészségügy, az önkormányzati rendszer és a gazdasági támogatási rendszer átszervezését.

A TV2-nek adott interjújában azt mondta, hogy a költségvetési "lyuk" betömése érdekében emelhetik a szerencsejáték, az alkohol és a cigaretta jövedéki adóját. Költségvetési elemek zárolására Orbán azonban már nem lát módot.

A 100 milliárd forintos lyukat a vártnál rosszabb gazdasági környezet okozza. A kormányfő a vártnál rosszabb gazdasági mutatókra augusztus közepén reagált először. Arról azonban nem beszélt, hogy milyen konkrét intézkedésekre lesz szükség, ezt azzal indokolta, hogy a Fidesz-KDNP frakciószövetség szeptember 7-9. közötti frakcióülésén kérnek felhatalmazást a szükséges intézkedésekhez.