Nagyot estek hétfőn a nyugat-európai tőzsdék

Vágólapra másolva!
Huszonkilenc havi mélypontra zuhantak hétfőn a nyugat-európai bankrészvények, estek a tőzsdék és a forint is gyengült. Elemzők szerint a hétfői zuhanáshoz hozzájárultak a pénteken közölt amerikai foglalkoztatási adatok, valamint, hogy a vártnál lassabban haladnak az euróövezeti államadósság-válság megmentésére irányuló lépések.
Vágólapra másolva!

A nyugat-európai értéktőzsdék hétfőn szinte szabadesésben voltak, ráduplázva a pénteki veszteségre. A legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója két százalékos visszalépéssel kezdett, és kétheti mélyponton, 912,29 ponton zárt. A múlt hetet 3,19 százalékkal magasabban végezte, mint az előzőt, második hete volt többlete heti szinten, de augusztusban így is 10,6 százalékkal gyengült ez a mutató. A pénteken megjelent, vártnál rosszabb augusztusi amerikai foglalkoztatás adatsor miatt hétfőn pánik uralkodott a piacokon.

A hétfői eséshez hozzájárulhatott, hogy a múlt hét végén az IMF, az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank (EKB) küldöttsége megszakította a hitelbírálati tárgyalásokat Görögországgal. Hétfőn az EKB novemberben távozó és következő elnöke - Jean-Claude Trichet és Mario Draghi - sürgette az euróövezeti mentőalap növelésének jóváhagyását és az EU-beli gazdasági kormányzási reform meggyorsítását, ám a német pénzügyminiszter közben figyelmeztetett, hogy az euróövezet szerkezetének átalakítása - a költségvetési unió és a közös adósságfelelősség, a közös államkötvény intézményének bevezetése - nem lehet gyors, nem lehetséges "hirtelen ugrás", mert "Európa mindig lépésenként haladt előre, és ennek ezután is így kell lennie". A fő vesztesek ilyenkor szokásosan a bankrészvények voltak, átlagosan 5,5 százalékkal lettek olcsóbbak, 29 havi mélypontot érve el.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 hétfőn 13,51 százalékkal a tavaly év végi értéke alatt zárt. A frankfurti DAX- 24,12 százalékkal alacsonyabban végzett, mint az év végén. Párizsban a CAC-40 szintén esett. Varsóban a WIG20 3,53 százalékkal 2.276,52 pontra fogyatkozott. A Mol napi mélypontján, 251,00 zlotyn zárt, 3,42 százalékkal olcsóbban, mint pénteken. A New York-i részvénypiacok hétfőn zárva voltak országos munkaszüneti nap miatt.

A svájci frankot hétfőn délután 252,52 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben, miközben délelőtt az árfolyam 248 forint környékén mozgott.