A forinthitelesek megsegítésére is vannak ötletei az MNB-nek

Vágólapra másolva!
Simor András jegybankelnök és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a hitelesek helyzetéről tárgyalt szerda délelőtt. A kormány és a jegybank is a hitelesek helyzetét szeretné könnyíteni. Hogy pontosan miről volt szó a megbeszélésen, azt nem tudni, sem az NGM, sem a jegybank nem közölt részleteket.
Vágólapra másolva!

"Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán Simor András jegybankelnökkel áttekintette a világgazdasági helyzetet és a hazai folyamatokat meghatározó makrogazdasági tényezőket" - közölte a gazdasági tárca.

A minisztérium épületében tartott megbeszélésen részt vett Kármán András pénzügyekért felelős államtitkár, az Otthonvédelmi Monitoring Bizottság vezetője is. Mint az a minisztérium közleményéből kiderül, a találkozón kitértek a pénzügyi rendszer stabilitását érintő kérdésekre, valamint a lakossági hiteladósok és ezen belül a devizahitelesek helyzetére is.

A jegybank 10 pontból álló javaslatot fogalmazott meg a hitelesek terheinek könnyítése érdekében, vagyis nemcsak a devizahitelesek, hanem a forintban eladósodottak helyzetét is könnyítené az MNB. Célja, hogy a kormány és a jegybank közösen találjon kivitelezhető és hosszú távú stabilitást biztosító megoldást a hitelesek terheinek csökkentésére - írja az MNB a közleményében.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke felhívta a gazdasági miniszter figyelmét arra, hogy az MNB olyan megoldások kidolgozását támogatja, amely segíti az arra rászorulókat, de a fizetőképes adósokat nem sodorja a nemfizetés irányába. Hangsúlyozta továbbá, hogy miközben az MNB egyetért azzal, hogy a problémára a bankokkal közösen kell megoldást találni, a bankok tehervállalása nem veszélyeztetheti a pénzügyi rendszer hosszú távú stabilitását és működőképességét, amely a hazai gazdaság fenntartható fejlődésének egyik alappillére.

Az MNB 2001 óta folyamatosan felhívta a figyelmet a devizahitelezés kockázataira, és javaslatokat tett a kockázatok kezelésének módjaira. A jegybank a PSB ülésein (Pénzügyi Stabilitási Bizottság, melynek tagjai az MNB mellett a PSZÁF és az akkori Pénzügyminisztérium voltak; 2010-től Pénzügyi Stabilitási Tanács) is időről-időre figyelmeztetett az árfolyamban rejlő kockázatokra, és javaslatotokat tett az árfolyamkockázat szempontjából fedezetlen devizahitelezés növekedésével járó kitettségek kezelésére. A jegybank korábban többször felhívta a jogalkotó és a kormány figyelmét arra, hogy szabályozói eszközökkel történő beavatkozást lát szükségesnek a devizahitelezéssel kapcsolatos kockázatok kezelésére.

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke eredetileg Orbán Viktor miniszterelnökkel akart egyeztetni. Simor hétfői felvetése után nem sokkal azonban a Miniszterelnökség közölte, hogy Orbán helyett Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter vesz részt a találkozón.

Az MNB egy éve már előállt egy javaslatcsomaggal

A kormányfő a múlt héten azt közölte, hogy ugyan bevezették az árfolyamrögzítés lehetőségét, de azt csak átmeneti segítségnek tekintik, és a kormány egy olyan végleges intézkedésen töri a fejét, ami a devizahiteleseknek segít. A tegnapi, keddi sajtótájékoztatón Orbán azt mondta, hogy a svájci jegybank lépése (hogy rögzítik az euróhoz a frankot, és ennek nyomán a frank a forinttal szemben is érdemben, 20-30 forinttal gyengült) jó, de a kormány nem tette le arról, hogy segítsen a devizahiteleseknek.

Az MNB tavaly már egy javaslatcsomagot letett az asztalra a hitelesek helyzetét megkönnyítendő. Az MNB szeptemberben azt közölte, hogy a bankok erőfölénye főként a hiteltermékek árazásában jelenik meg, így a jegybank úgy látta, hogy az ügyfél és a bank viszonyában ezen a ponton szükséges beavatkozni. Ezért az MNB azt javasolta a jogszabályalkotásért felelős kormány számára, hogy alkosson jogszabályt, mely szerint a fogyasztók számára kétféle hiteltermék kínálható a jövőben: nem növelhető felárral referenciakamathoz kötött vagy hosszabb (években mérhető) kamatperiódusra rögzített kamatozású termék; illetve e szabályok a fennálló hitelállományra is alkalmazandóak legyenek.

Ezen túl menően, egyetértve a PSZÁF által felvetett, a devizahitelek törlesztési árfolyamával kapcsolatos problémával, felhívta a jogalkotó/szabályozó figyelmét olyan jogszabály megalkotásának szükségességére, mely kizárja a törlesztésnél alkalmazott árfolyamrés ügyfelek számára hátrányos szélesítését; korlátozza a marzs lehetséges mértékét; illetve lehetővé teszi a hitelek devizában történő törlesztést is.