Lemondott az Európai Központi Bank infláció ellen küzdő német tagja

European Central Bank, ECP, Európai Központi Bank, unió
Vágólapra másolva!
Rossz üzenet Jürgen Stark német jegybankár lemondása az Európai Központi Bank igazgatótanácsi posztjáról - írta a Wall Street Journal. A pénzügyi szakember hirtelen lemondása gyengítette az eurót.
Vágólapra másolva!

Lemondott posztjáról Jürgen Stark, az Európai Központi Bank (EKB) igazgatótanácsának német tagja. A Wall Street Journal amerikai gazdasági lap internetes kiadása szerint ez csapás a hitelességével küzdő intézmény számára, így a lépés gyengíti az eurót. A közös pénz 1,389 dollárról 1,372 dollárig gyengült pénteken.

Stark személyes okból távozik - állt az EKB közleményében. A jegybankár azonban pénzügy-politikai vitában állt a bank fő irányvonalát képviselőkkel. Stark inflációellenes álláspontot képviselt, a bank azonban 50 milliárd eurós állampapír-vásárlási programról döntött, ami az infláció felpörgetésével jár együtt.

A távozás meglepetésnek számít a lap szerint. A pénzügyi szakember mandátuma három év múlva járt volna le, ráadásul a gazdasági divízió vezetőjeként komoly ráhatása volt az EKB döntései mögött álló elemzői munkára.

Október végén lejár Jean-Claude Trichet jegybankelnök megbízása, utódja Mario Draghi olasz jegybankár lesz. A Wall Street Journal szerint a váltás miatt előfordulhat, hogy a jegybank döntéshozó szervében három olasz fog ülni egyetlen némettel szemben, és ez rossz üzenet a felelős pénzpolitikára váró piacok szemében.