Rendkívül veszélyesnek tartja a Fidesz javaslatát a Bankszövetség

Vágólapra másolva!
A Bankszövetség elnöksége péntek délután rendkívüli ülésén megállapította, hogy a Lázár János által bejelentett javaslat a devizahitelek végtörlesztéséről veszélyezteti a pénzügyi stabilitást, makrogazdasági következményei pedig nagyon súlyosak - közölte a szövetség.
Vágólapra másolva!

A Magyar Bankszövetség elnöksége rendkívüli ülést tartott az után, hogy Lázár János fideszes képviselő péntek délelőtt bejelentette: 180 forintos svájci frank, illetve 250 forintos euróárfolyam mellett lehetővé tennék a devizahitelesek számára a végtörlesztést, a tranzakció költségeit pedig a bankoknak kellene állniuk.

A Bankszövetség kora délután még nem kívánta kommentálni a javaslatot, amelyről a tervek szerint a kormány vasárnap dönthet. Később azonban rendkívüli ülést hívtak össze, amelyen az elnökség elemezte - az elérhető, publikus információk alapján - a Fidesz - KDNP frakció javaslatát a devizahitelek végtörlesztéséről.

Az ez után kiadott közleményben az áll, hogy "ez a javaslat jelentősen veszélyezteti a pénzügyi intézményrendszer stabilitását, valamint nagyon súlyos makrogazdasági következményekkel járhat". A várható, negatív hatásokra és veszélyekre a Bankszövetség elnöksége felhívta a kormányzat figyelmét - áll a közleményben.