Éves csúcson van Magyarország kockázati megítélése

Vágólapra másolva!
A horváttal körülbelül azonos magyar cds-felár jóval meghaladja a lengyelekét, és magasabb a román és bolgár cds-árfolyamnál is.   
Vágólapra másolva!

Hétfőn az ötéves magyar cds (credit default swap) felára éves csúcsra emelkedett - derül ki a Commerzbank hétfő délelőtt kiadott elemzéséből, amely szerint ez valószínűleg az általános kockázatkerülés mellett azt is mutatja, hogy az eddigi információk alapján nagymértékű bizonytalanságot szül a devizahitelesek megmentésének múlt pénteken bejelentett fideszes javaslata.

Németh Dávid, az ING elemzője ezt megerősítette az [origo]-nak, és hozzátette, tizenegy óra után 459 bázispont volt a magyar cds-felár, amely az elmúlt másfél hónapban a magasnak számító 400 bázispont felett mozgott, és hétfőn pedig tovább emelkedett. "A görög csődtől való félelmek felerősödése miatt a nemzetközi piacokon emelkednek több európai, köztük régiós ország cds-felárai is. A kelet-európai térségben a körülbelül azonos szinten mozgó magyar és a horvát cds-felár a legmagasabb, a román cds-felár 370, a bolgár 320 bázispont, a lengyel pedig jóval alacsonyabb, 248 bázispont volt" - mondta az elemző.

A cds-felár leegyszerűsítve egy ország kockázati megítélést jelzi, megmutatja, hogy az adott ország fizetésképtelenség elleni biztosítás mennyibe kerül. Minél magasabb a cds-felár, annál nagyobb esélyt adnak a piaci szereplők az adott ország vagy gazdasági szereplő csődjének. A cds-felár világrekordját Görögország tartja, 2900 bázispont közeli értékkel, ami azt jelenti, hogy tízmillió eurós görög államadósságra 2,9 millió euróért lehet biztosítást kötni.