Orbán: Lesz hitelkiváltás és rezsimaximum

Országgyűlés őszi ülésszakának nyitó napja, munka törvénykönyve, parlament, országgyűlés, Orbán Viktor
Vágólapra másolva!
Hatpontos "országvédelmi tervet" jelentett be Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben. A devizahiteleseknek lehetővé teszi a kormány, hogy rögzített árfolyamon végtörleszthessék a hitelüket, a víz- és a csatornadíjakra is kiterjesztik a központi ármegállapítást, illetve a 35 százalékos luxus forgalmi adó bevezetését javasolják, amihez uniós jóváhagyást kértek.
Vágólapra másolva!

"Nehéz időszakban kezdi meg a munkáját a magyar országgyűlés" - mondta hétfői napirend előtti felszólalásában Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben. Orbán szerint "az ország megújítása önmagában is nagy feladat, de az euróválság tovább szaporítja közös teendőinket. A kormány és én is tudatában vagyunk a helyzet súlyosságának" - mondta a kormányfő.

Orbán erre hivatkozva úgynevezett országvédelmi tervet jelentett be. A kormány tervezett intézkedéseit a következő hat pontba sorolta:

1. Legfeljebb 30 százalékos THM

Zéró toleranciát és hajtóvadászatot hirdet a kormány az uzsorakölcsön ellen, nincs helyük olyan élősködő bűnözőknek, akik a jövedelmeket elveszik a családoktól - mondta Orbán Viktor. A kormányfő azt mondta, módosítják a büntető törvénykönyvet, és törvénybe foglalják azt is, hogy harmincszázalékos teljes hiteldíjmutató (THM) felett ne lehessen hitelt nyújtani. Az uzsora elleni fellépés jegyében csökkenteni fogják a segélyek pénzbeni részét, és növelni a természetbeni ellátásokat.

2. Központi ára lesz a vízdíjnak is

Az áram és a gáz után a szemétszállításra, illetve a víz- és a csatornadíjakra is kiterjesztik a központi ármegállapítást - mondta Orbán. A kormányfő szerint erre az intézkedésre azért van szükség, mert a privatizált közszolgáltatásoknál a magánérdek érvényesül, és monopóliumok alakultak ki.

3. Kétharmados törvény rögzíti a költségvetés stabilitását

Orbán Viktor harmadik javaslata a stabilitási törvény, vagyis a jövőben kétharmados törvény rögzíti a nyugdíjrendszer, az egészségbiztosítás, az adórendszer és az önkormányzatok összehangolt működését - mondta a kormányfő.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

4. Rögzített árfolyam a hitelkiváltásra a devizahiteleseknek

Otthonvédelmi akciótervében rögzíti a kormány, hogy a devizahitelesek rögzített árfolyamon, egy összegben, forintban kifizethetik az adósságukat, ahogy azt a Fidesz frakciója javasolta - mondta Orbán. A bankok nem számíthatnak fel külön kezelési költséget a végtörlesztésnél. Orbán szerint a kormány ezzel azoknak szeretne lehetőséget adni a devizahitel visszafizetésére, akiknek van lehetőségük az egyösszegű törlesztésre.

A miniszterelnök szerint ez valójában teher- és kockázatmegosztás. Orbán szerint a legtöbb devizahitelt 155-160 forintos svájci frank árfolyamon vették fel, így 180 forintig az adós, a fölött a bank viseli a kockázatot. A kormányfő szerint a bankok stabilitását nem veszélyezteti a döntés, mivel "a külföldi tulajdonú bankok mögött ott állnak az anyabankok, az OTP és az FHB mögött pedig ott áll az állam".

Orbán szerint nem fenyeget a veszély, hogy egyes bankok kivonulnak Magyarországról, mivel már most is folyamatosan vonják ki a forrásaikat, csökkentik a hitelezést. A kormányfő szerint várhatóan nemzetközi fórumokon megtámadják majd a kötött árfolyamú végtörlesztést, ha elmarasztalnák az országot, akkor "megfelelő válaszintézkedésekkel fogunk reagálni" - mondta Orbán, aki arra kérte a kormánypártokat, a végtörlesztés mellett ne tegyék kötelezővé a hitelek forintra váltását vagy a forinthitelek nyújtását.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=mWIitqZd1d13WSnO

Azt is jogszabály rögzíti a jövőben, hogy a forintban felmerülő költségeket csak forintban terhelhetik az ügyfelekre a bankok - mondta a kormányfő. Mivel szerinte a pénzintézetek ma "átláthatatlan módon" állapítják meg a kamatok mértékét, ezért a kormány javasolja a devizahitelek átlátható, referenciahozamhoz kötött kamatszámítását. A kormány emellett kötelezné a bankokat, hogy hozzanak létre egy pozitív adóslistát, amelyen a törlesztésüket rendben fizető hitelesek szerepelnének. A kormány javasolja azt is, hogy az elengedett tartozás után a hiteleseknek ne kelljen jövedelemadót fizetniük.

Orbán beszélt arról is, hogy korábban külföldön "mindenhol sor került a devizahitelezés korlátozására", példaként Romániát, Ausztriát és Lengyelországot említette. "Magyarországon kívül mindenhol képesek voltak a vezetők, hogy ezt a veszélyt elhárítsák" - mondta Orbán, aki indítványozza annak a kivizsgálását, hogy kit terhel a felelősség, hogy "belelovallták, belecsalták az embereket a devizahitelezésbe".

5. Harmincöt százalékos luxusáfa

Az országvédelmi terv következő fejezete a pénzügyi terv, amelynek lényege, hogy az állam visszafizeti az IMF- és az EU-hiteleket az év végéig úgy, hogy közben nem vesz fel újabb hitelt. Orbán javasolta továbbá, hogy a 2012-es hiány ne haladja meg a 3 százalékot, mert 2,8 százalék felett az államadósság automatikusan nő, alatta automatikusan csökken. A kormányfő javasolta a fordított adózás bevezetését a mezőgazdasági termékek körében, illetve a 35 százalékos luxusáfát. A nagy adótartozással megszűnő cégek tulajdonosai nem kaphatnak új adószámot, és nem alapíthatnak új társaságot sem a jövőben - mondta a miniszterelnök.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

6. Aki nem veszi fel a közmunkát, nem kap segélyt

Az országvédelmi terv hatodik fejezete a munkáról szól. A kormány munkát kínál mindenkinek, aki munkaképes - mondta Orbán, aki szerint 2012-ben tömegesíteni kívánják a még idén elinduló kísérleti programokat. Orbán szerint sokkal többen vállalnak munkát Magyarországon, mint ahányan hivatalosan dolgoznak, ezért aki nem veszi fel a felajánlott munkát, nem kaphat segélyt.

"Keményen ki kell állnunk a magyar megoldások mellett, mert ha megtorpanunk, az vezet a görög útra" - jelentette ki Orbán, aki szerint, ha végigviszik a programját, akkor Magyarország megerősödve kerülhet ki a válságból. A képviselőknek azt mondta Orbán, hogy "a történelem most azt a lehetőséget kínálja, hogy erős nemzetet építsünk. Ahhoz, hogy ezt megvalósíthassuk, önöknek is rá kell lépniük a gázpedálra, csak az országgyűlésen múlik, milyen gyorsan juthat el a segítség az emberekhez" - zárta felszólalását a miniszterelnök.