Ausztria vizsgálja a magyar kormány adósmentő lépéseinek jogszerűségét

Vágólapra másolva!
A magyar komány hétfőn bejelentett, a devizahitelesek megsegítését célzó intézkedéseire nem a politikai egyeztetés lesz a válasz - közölte az osztrák kancellár egy keddi rádióinterjúban.
Vágólapra másolva!

Ausztria megvizsgálja, hogy mennyiben jogszerű a devizahitelek rögzített árfolyamon való előtörlesztéséről szóló magyar kormányzati javaslat - jelentette ki az osztrák kancellár kedden egy sajtótájékoztatón.

Werner Faymann az osztrák kormány szokásos heti ülése után azt mondta: ő és Michael Spindelegger alkancellár "egy sor beszélgetést folytattak" a magyar féllel az osztrák bankoknak a tervet érintő aggodalmairól. "A magyar félnek tudomása van ezekről (az aggodalmakról)" - mondta Faymann az osztrák rádió tudósítása szerint. "A következő lépés nem politikai egyeztetés lesz, hanem annak vizsgálata, hogy mennyiben jogszerű ez (a terv)" - fogalmazott.

A végtörlesztésről szóló, hétfőn bejelentett kormánypárti javaslat 180 forintos frankárfolyamon és 250 forintos euróárfolyamon tenné lehetővé a devizahitelek végtörlesztését. Az ehhez igénybe vehető forinthitelek nyújtását várhatóan nem teszik kötelezővé a bankoknak, Orbán Viktor legalábbis hétfőn úgy fogalmazott, megkéri képviselőtársait, hogy erről ne nyújtsanak be javaslatot. Önmagában azonban már a végtörlesztést kedvező árfolyamon lehetővé tévő javaslat is jelentős, mert - ha törvénybe iktatják - azt jelenti, hogy az állam felülírja a bankok és a hitelesek között kötött korábbi magánjogi szerződést.