Szijjártó: Több százezer devizahiteles élhet a végtörlesztéssel

Szijjártó Péter, Orbán Viktor szóvívője akciótervet jelent be
Vágólapra másolva!
A miniszterelnöki szóvivő szerint a végtörlesztés lehetősége fellendítheti a forinthitelezést is. Szijjártó szerint ki fogják vizsgálni, hogy kik a felelősek a devizahitelezés elterjedéséért Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter szerint több százezer devizahiteles élhet a 180 forintos svájcifrank-árfolyamon rögzített végtörlesztés lehetőségével. A miniszterelnöki szóvivő erről az M1 Ma reggel című műsorában beszélt kedden reggel. Szijjártó szerint a végtörlesztés lehetősége megindíthatja a pangó hitelpiacot is, sok új forinthitelt helyeznek majd ki, mert a devizahitelesek nagy része csak egy másik hitelből tudná visszafizetni a fennálló devizahitelét.

Orbán Viktor hétfőn jelentette be, hogy egy otthonvédelmi akciótervben rögzítené a kormány, hogy a devizahitelesek rögzített árfolyamon, egy összegben, forintban fizethessék ki az adósságukat.

A miniszterelnök szerint ez valójában teher- és kockázatmegosztás. Orbán szerint a legtöbb devizahitelt 155-160 forintos svájcifrank-árfolyamon vették fel, így 180 forintig az adós, a fölött a bank viseli a kockázatot. A kormányfő szerint a bankok stabilitását nem veszélyezteti a döntés, mivel "a külföldi tulajdonú bankok mögött ott állnak az anyabankok, az OTP és az FHB mögött pedig ott áll az állam". Egy hazai bank vezetője hétfőn azt mondta, megtámadják az Alkotmánybíróságon és az európai bíróságon is a kormány legújabb otthonvédelmi intézkedését a bankok.

A kormányfő szerint várhatóan nemzetközi fórumokon megtámadják majd a kötött árfolyamú végtörlesztést, ha elmarasztalnák az országot, akkor "megfelelő válaszintézkedésekkel fogunk reagálni" - mondta Orbán, aki arra kérte a kormánypártokat, hogy a végtörlesztés mellett ne tegyék kötelezővé a hitelek forintra váltását vagy a forinthitelek nyújtását, mert azok úgyis megindulnak majd maguktól.

Szijjártó Péter kedden a vele készült interjúban arról is beszélt, hogy a többi közép-európai országban még a kezdetekkor gátat szabtak a devizahitelezésnek, ez Magyarországon pedig nem történt meg, és meg fogják vizsgálni, hogy kik a felelősek ezért. Szijjártó szerint a felelősek megtalálása a szintén hétfőn bejelentett országvédelmi akcióterv legfontosabb eleme.