Nagy összegű életbiztosítás és minimálbér is gyanús az adóhivatalnak

NAV, Nemzeti Adó-és Vámhivatal, illusztráció
Vágólapra másolva!
Augusztus végéig több mint nyolcszáz vagyonosodási vizsgálatot fejezett be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, és tízből kilenc esetben eltitkolt adóra bukkantak - írja a Magyar Nemzet a hivatalra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A nyár végéig 833 vagyonosodási vizsgálatot végzett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, és 90 százalékuknál fedeztek fel adócsalást - írja a pénteki Magyar Nemzet. A hivatal átlagosan 10 millió forint közteher megfizetésére kötelezte az érintetteket.

A NAV-nál a Magyar Nemzet kérdésére elmondták, hogy az ellenőrzöttek kiválasztására kockázatelemzési módszert dolgoztak ki. Az adóhivatal összegyűjtötte az adócsalókra jellemző kritériumokat. Ilyen lehet, ha az adóalany nem készíti el a bevallását, vagy az iratban szereplő adatok lényegesen eltérnek a hatósági nyilvántartásban szereplőktől.

Luxusingatlan vásárlása vagy eladása, jelentős banki tranzakciók vagy kiugróan nagy összegű életbiztosítás is felkeltheti az adóhivatal figyelmét. Vagyonosodási vizsgálatot az adóhatóság általában olyanoknál indít, akiknél az adócsalás gyanúját felkeltő több kritériumot is talál. A Magyar Nemzet írása szerint a hatóság kiemelt érdeklődésére számíthatnak a minimálbéres vállalkozók, a rendszeresen magánszemélynek kölcsönzők és az évek óta veszteségesen működő vállalkozások.