Nincs áfakorlát az EU-ban

Matolcsy György
Vágólapra másolva!
Nincs felső korlátja a normál áfakulcsnak, Magyarországgal egyetemben most a svédek és a dánok alkalmaznak 25 százalékos kulcsot, jövőre már "egyeduralkodók" leszünk a 27 százalékos áfánkkal.
Vágólapra másolva!

Huszonhét százalékra emeli a kormány az általános forgalmi adót - jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteki sajtótájékoztatóján. Ezzel a 27 tagú Európai Unióban Magyarországon lesz a legmagasabb az áfakulcs.

Most még, december 31-ig, holtversenyben vezetjük a legmagasabb áfakulcsot alkalmazó uniós országok listáját. Rajtunk kívül Svédországban és Dániában 25 százalékos a normál áfakulcs.

A normál áfakulcs a termékek zömére vonatkozik, de az EU-ban lehetőség van a termékek szűk, meghatározott körére (például az alapvető élelmiszerek) alacsonyabb áfakulcsot alkalmazni. Annyi a megkötés, hogy egy normál kulcs és legfeljebb két kedvezményes kulcs lehet. A normál kulcs nem lehet 15 százaléknál kisebb, a kedvezményes kulcs minimuma 5 százalék.

Tévhit, hogy az EU-ban nem lehet 25 százalék fölé vinni az áfakulcsot. Az EU-ban azonban nincs felső korlátja az áfa normál kulcsának, mondták az [origo]-nak az uniós jogban jártas adószakértők.

Az áfakulcs minél feljebb tornázása azonban veszélyeket rejt. Egyrészt a környező országokba irányuló bevásárlóturizmus élénkülhet, ha a szomszédos országban jóval alacsonyabb az áfa, és így a termékek olcsóbbak (a határ melletti településekről inkább a határ túloldalára mennek vásárolni az emberek). Romániában 24, Ausztriában, Szlovéniában 20 százalék az áfakulcs. Másrészt, a megemelt áfa, a magasabb árakon keresztül csökkenti a belső fogyasztást, ha nem mennek külföldre vásárolni a magánszemélyek. Harmadrészt, az áfacsalásra is nagy a késztetés, minél magasabb áfát lehet "nyerni" a csalással.