Csúszik a törvény a THM-plafonról

Vágólapra másolva!
Navracsics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter szerint még megvizsgálják, hogy az éven belüli hitelekre és a hitelkártya-szolgáltatásokra vonatkozzon-e a 30 százalékos THM-plafon.
Vágólapra másolva!

A teljes hiteldíj mutatót (THM-et) 30 százalékban maximáló miniszterelnöki bejelentésből egy hónapon belül lesz csak törvényjavaslat, mivel Navracsics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter javasolta annak megvizsgálását, hogy az éven belüli hitelekre, illetve a hitelkártya-szolgáltatásokra is vonatkozzon-e a THM-plafon - mondta Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának elnöke a bizottság hétfői ülésén.

A bizottság egyhangúlag támogatta a pozitív adóslista létrehozását kezdeményező törvényjavaslat általános vitára bocsátását. A végtörlesztésről szóló törvényjavaslat általános vitára alkalmasságáról való szavazásnál az MSZP-s képviselők tartózkodtak, az LMP-s képviselők pedig egyik szavazásnál sem voltak jelen. A kormánypárti képviselők mindkét javaslatra igent mondtak.

Orbán Viktor a múlt héten hétfőn jelentette be a parlamentben, hogy "hajtóvadászatot és zéró toleranciát" hirdetnek az uzsorakölcsönök ellen, valamint közölte azt is, törvénybe foglalják, hogy 30 százalékos teljes hiteldíjmutató (THM) mellett ne lehessen hitelt nyújtani. Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő a múlt héten kedden a Híradó kérdésére azonban már azt válaszolta, hogy a hitelkártyák esetében ezt a korlátozást még átgondolja a kormány.

A teljes hiteldíjmutató egységes, minden hitelező által kötelezően használt mutató, amelyből kiderül, hogy az adott hitel felvétele után az adósnak egy év alatt a tőkén túl mekkora összeget kell visszafizetnie.

A tervezett szabályozásról az [origo]-nak nyilatkozó banki elemzők ellentmondásos következményekre hívták fel a figyelmet. Elsőként arra a kedvező hatásra, hogy a plafon megtisztíthatja a piacot a gyorskölcsönöktől, vagyis a kifejezetten rövid futamidejű, kis összegű és meglehetősen drága hitelektől, amelyeket jellemzően nem a kereskedelmi bankok, hanem erre szakosodott pénzügyi intézmények nyújtják, mint amilyen a Provident is.

Ugyanakkor ha a THM-plafont túl mereven határozzák meg, és azt nem vizsgálják felül rendszeresen, akkor az káros a hitelpiac minden szereplőjének, mert például a személyi kölcsönök, áruhitelek piacán a verseny akadálya is lehet - nem lesz a piacon olcsóbb szolgáltatást kínáló bank, mindenki elmegy majd a legfelső határig.