Háromezermilliárd dolláros hiánycsökkentést jelentett be Obama

Vágólapra másolva!
Az államháztartási hiány csökkentéséből a leggazdagabbaknak, illetve a vállalatoknak is ki kell venniük saját részüket - jelentette ki Barack Obama hétfői beszédében. A republikánus képviselők szerint mindössze egy politikai húzásról van szó, és kicsi az esélye, hogy az elnök javaslataiból végül törvény szülessen.
Vágólapra másolva!

Több mint 3 ezer milliárd dolláros, egy évtized alatt megvalósítandó államháztartási deficitcsökkentésre tett javaslatot hétfőn a törvényhozás "szuperbizottságának" Barack Obama amerikai elnök.

A deficit csökkentését csupán a kiadások visszafogásával nem lehet megoldani és a leggazdagabbaknak, illetve a vállalatoknak is "ki kell venniük saját részüket" - jelentette ki Obama. Az elnök a bevételi oldalon új adók formájában 1,5 ezer milliárd dollárt javasol beszedni, elsősorban a gazdagoktól. Az új adó azokat érinti majd, akik egymillió dollárnál többet keresnek évente. Kérdéses azonban, hogy a javasolatot megszavazza-e a kongresszus, ugyanis a republikánusok korábban kijelentették, hogy elleneznek mindenféle adóemelést. Obama kijelentette: meg fog vétózni minden, a szociális kiadások lefaragásokat célzó javaslatot, ha a kongresszus nemet mond az adóemelésekre, illetve az új adókra. A Reuters azt írja: a beszéd után a republikánus képviselők azt mondták: csupán egy politikai húzásról van szó az elnök részéről, arra pedig szerintük kicsi az esély, hogy a javaslatokból végül törvény szülessen.

A kiadáscsökkentés oldalán az elnöki javaslatok között szerepel a tízéves időszak alatt az iraki és afganisztáni amerikai katonai kiadások ezer milliárd dolláros csökkentése, elsősorban csapatkivonásokkal.

Obama alig másfél hete jelentette be óriási léptékű, mintegy 450 milliárd dolláros munkahelyteremtő csomagját az amerikai kongresszus előtt.