Újabb megszorításokra kötelezik Görögországot

Vágólapra másolva!
A közszféra egészét érintő takarékosági intézkedéseket szabott feltételül az EU és az IMF ahhoz, hogy Görögország megkapja a jövő havi csődjének elkerüléséhez szükséges hitelrészletet.
Vágólapra másolva!

Görögországnak zsugorítania kell az állami szektort, és javítania az adóbeszedés hatékonyságát ahhoz, hogy a következő hetekben elkerülhesse a csődöt - ezt közölték a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió illetékesei a görög kormánnyal hétfői telefonos konferenciabeszélgetésükön.

A Reuters hírügynökség oldalán olvasható cikk szerint a görög pénzügyminiszter, Evangelosz Venizelosz "érdeminek és eredményesnek" nevezte a tárgyalást, és azt ígérte, hogy az ország végrehajtja azokat a megszorításokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a két hitelező szervezettől megkapja a hitelkerete következő részletét.

Görögország pénzügyi helyzete tovább rosszabbodott az elmúlt hetekben, ha az említett, nyolcmilliárd eurós részlet nem érkezik meg, a kormány a jövő hónapban nem fogja tudni kifizetni az esedékes béreket és nyugdíjakat. Venizelosz a Reuters kérdésére azt mondta, "természetesen" meg fog érkezni a pénz. A befektetők többsége szerint ha így is történik, a csőd már elkerülhetetlen, csak annak ideje a kérdéses.

A tervek szerint kedd este folytatódó hétfői egyeztetés előtt Bob Traa, az IMF görögországi képviselője azt nyilatkozta, hogy a kormánytól a közszféra "forrásigényének" csökkentését - a Reuters szerint ez elbocsátásokat és bércsökkentést jelent -, valamint az adóbehajtás hatékonyságának növelését (nem pedig újabb adók bevezetését) várják.

Traa elismerte, hogy az IMF és az EU közös takarékossági programja nem élvezi a görög társadalom többségének támogatását, és kijelentette, megvan a jószándék arra, hogy a reméltnél gyengébb gazdasági teljesítmény problémájával szembesülő Görögország több időt kapjon a kiigazításhoz. Az IMF várakozása szerint a görög GDP az idén 5,5, jövőre 2,5 százalékkal esik vissza.

A görög csődkockázat emelkedése miatt hétfőn világszerte estek a tőzsdék, és jelentősen gyengült a forint is. Erről bővebben itt olvashat.