Varga Mihály: Nem kár két-három bankért

Vágólapra másolva!
A bankok a devizahitelekkel becsapták az ügyfeleiket, nem tragédia, ha páran kivonulnak a magyar piacról - egyebek mellett ezt mondta varga Mihály volt pénzügyminiszter a Heti Válasznak adott interjújában.
Vágólapra másolva!

Az még nem olyan nagy tragédia, ha két-három bank eltűnik a magyar piacról, volt már arra példa - mondta Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár a heti Válasznak adott interjújában.

A volt pénzügyminiszter ezt arra reagálva mondta, hogy a devizaalapú jelzáloghitelek rögzített árfolyamon történő végtörlesztésének lehetővé tétele hatalmas veszteséget okozhat a hazai bankrendszernek. Varga az interjúban ugyanakkor hozzátette, hogy a parlamenti vita során még előkerülhetnek olyan javaslatok, melyek hangúlyosabban veszik figyelembe a pénzintézetek szempontjait is.

Az államtitkár úgy véli, hogy a pénzintézetek előbb-utóbb előállnak azokkal a termékekkel, mely a devizahitelek rendezését lehetővé teszi úgy, hogy közben ne veszítsék el ügyfeleiket sem. Varga szerint a bankok tisztában vannak azzal, hogy helytelenül jártak el, amikor "rátukmálták" ügyfeleikre a devizás hiteleket.

'Ki kell mondani: a bankok a devizahitelekkel becsapták az ügyfeleiket' - idézi a Heti Válasz Varga Mihályt, aki szerint érdemes lenne egy országgyűlési bizottságnak megvizsgálnia, a 2004 és 2008 közötti időszakban Magyarországon - ellentétben a környező államokkal - miért nem született korlátozó intézkedés a kibontakozó devizahitelezés megfékezésére.

Varga emlékeztet rá, hogy a Fidesz által elindított otthonteremtési programban felvett forintalapú, kamattámogatásos jelzáloghitelek adósai mindig tudják, mennyi a havi törlesztőrészletük, és mennyi fizetnivalójuk van még hátra, a 2002-ben hatalomra kerülő Medgyessy-kormány azonban ezt a programot megszüntette, "bár néhány miniszternek az utolsó pillanatban még sikerült élnie ezzel a lehetőséggel".