Leminősített három amerikai nagybankot a Moody's

Vágólapra másolva!
Nagy eséssel reagáltak az amerikai bankpapírok arra, hogy a Moody's hitelminősítő rontotta a Bank of America, a Citigroup és a Wells Fargo & Co. adósbesorolását. A lépés a Fed szerda esti bejelentéseivel van összefüggésben.
Vágólapra másolva!

Rontotta a Bank of America, a Citigroup és a Wells Fargo & Co. adósbesorolását a Moody's hitelminősítő intézet, amely egyúttal arra figyelmeztette a kötvénybefektetőket, hogy nem feltétlenül számíthatnak az amerikai kormány segítségére akkor, ha egy nagybank legközelebb komolyabb bajba kerül. A hitelminősítő mindhárom bank kilátásait negatívra módosította, és további leminősítéseket helyezett kilátásba. Ennek indokaként azt jelölte meg, hogy hatályba lépnek az amerikai állami bankmentést korlátozó, tavaly júliusban elfogadott törvény bizonyos paragrafusai.

A Moody's - a Lehman Brothers 2008-as bukásának katasztrofális következményeit említve - leszögezte, hogy bár valamekkora állami segítségre azért a továbbiakban is számíthatnak a legnagyobb bankok, "növekszik annak az esélye, hogy a kormány hagyna elbukni egy nagy pénzügyi intézményt". A Moody's ezért megjegyezte, hogy amennyiben meg kellene segíteni egy nagybankot, akkor a segítségnyújtásból a kötvénytulajdonosoknak is ki kellene venniük a részüket. Ennek módja a hitelminősítő szerint az lehetne, hogy a kötvénytulajdonosoknak alacsonyabb visszafizetéssel kellene beérniük.

A leminősítések azt követően érkeztek, hogy a Fed szerdán este olyan lépéseket jelentett be, amelyekkel csökkentené a hosszabb távú állampapírok hozamait és a hosszú távú hitelek költségeit. A Wall Street Journalnek nyilatkozó makroelemző szerint a lépés erősen rontja az amerikai bankok eredménykilátásait.

A bankpapírok nagy eséssel reagáltak a leminősítésre. A Bank of America árfolyama 7,5 százalékot zuhant, a Citigroup részvénye 5 százalékot esett, a Wells Fargo árfolyama 3 százalékkal került lejjebb a New York-i tőzsdén, és a banki kötvények ára is esett.