Soros György: Két-három eurózónatagot engedni kellene csődbe menni

Vágólapra másolva!
Soros György szerint az amerikai gazdaság már benne van a W alakú recesszió második leszálló ágában, Európában pedig a vezetők rossz döntései miatt rosszabb a helyzet, mint a Lehman Brothers 2008-as bedőlésekor.
Vágólapra másolva!

Soros György magyar származású milliárdos üzletember szerint az Egyesült Államok gazdasága a W alakú recesszió második leszálló ágában van, és az Obama-kormányzat gazdaságösztönző terveit akadályozó republikánus ellenzék az oka, hogy a növekedés lelassult - mondta a CNBC-nek.

A 22 milliárd dolláros vagyonával a Forbes listáján hetedik helyet elfoglaló üzletember szerint az euróövezet vezetői az utóbbi időben többször is rossz döntést hoztak, így mára veszélyesebb hatással van Európa a globális pénzügyi rendszerre, mint a Lehman Brothers volt 2008-as összeomlása után.

Szerinte a problémát az okozza, hogy a hatóságok mindent megtesznek azért, hogy a monetáris uniót egyben tartsák, mert a széthullását olyan szörnyű alternatívának tartják, hogy gondolni sem mernek rá. Ezzel szemben az üzletember szerint két-három kisebb euróövezeti országot engedhetnének csődbe menni, vagy kilépni az euróövezetből. A gondot Soros szerint csak az jelentheti, ha ez rendezetlenül, ad hoc jelleggel történne, mert az jelentős kockázattal járna a globális gazdaságot tekintve.

Görögországról úgy véli Soros, hogy megkapja majd a neki megítélt pénz következő részletét, de az nem jelent majd hosszú távú megoldást.

Soros György szerint az USA-ban vita alakult ki arról, hogy a gazdagok megadóztatása árán kell-e munkahelyeket teremteni, továbbá arról is, hogy a kormány meghozzon-e rövid távú gazdaságösztönző lépéseket, melyet kombinálna a takarékoskodással. Az üzletember szerint ez utóbbi lenne a helyes gazdaságpolitika, de ebből nem lett semmi, mert az ellenzék elutasította.

Így Soros szerint a választók dönthetnek majd a jövő évi elnökválasztáson, hogy melyik utat akarják járni.