Zuhannak a világ tőzsdéi, mínusz 6 százalékkal zárt a BUX

Euro, Euró, svájci frank, deviza, valuta, árfolyam, gazdasági válság, pénzpiaci  krízis, tőzsde,
Vágólapra másolva!
Csaknem hatszázalékos zuhanással zárt csütörtökön a pesti tőzsde, a világ vezető mutatói mind jelentősnek estek. A piacok így reagáltak a Fed szerdai bejelentésére, mely egy 400 milliárd dolláros kötvénycseréről és negatív gazdasági kilátásokról szól, illetve arra, hogy három amerikai nagybankot leminősített a Moody's. Az OTP árfolyama több mint 10 százalékkal esett, ezért délután négy óra előtt felfüggesztették a papír kereskedését.
Vágólapra másolva!

Szerda este óta folyamatos esésben vannak a nemzetközi tőzsdeindexek. A budapesti tőzsde vezető indexe, a BUX négy órakor öt százalék feletti mínuszban járt, zárásra pedig majdnem elérte a hatszázalékos veszteséget. A német mutató, a DAX öt százalék feletti, a londoni FTSE-100 valamivel az alatti mínuszban járt kora este. Az amerikai tőzsdeindexek három százalék körüli mínuszban álltak két órával a nyitás után.

A Budapesti Értéktőzsdén több mint 10 százalékkal esett csütörtökön az OTP árfolyama, ezért délután négy óra előtt rövid időre a papír kereskedését felfüggesztették. Legutóbb, ugyancsak 10 százalékos esés miatt augusztus 10-én függesztették fel az OTP-t.

A magyar tőzsdei árfolyamokat mindenekelőtt a nemzetközi hatások alakították csütörtökön, de Gabler Gergely, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője szerint néhány helyi jelentőségű tényező is szerepet játszhatott. Így elképzelhető, hogy a Molnak nem tett jót a horvát médiában megjelent hír, amely szerint Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató ellen akár nemzetközi körözést is kiadhatnak a horvátok, az OTP esetében pedig a devizahitel-végtörlesztés aggasztja a befektetőket - magyarázta az elemző.

Pesszimista volt a Fed

A rossz befektetői hangulatot az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerdai döntése okozta. A bank Szövetségi Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC) a kamatdöntő ülése után bejelentette, hogy meghosszabbítja az általa birtokolt amerikai államkötvény-portfólió átlagos lejárati idejét. A lépéssel a Fed a hosszabb távú állampapírok hozamait kívánja csökkenteni. A Fed döntés közvetve is hatott, ugyanis annak hatására a Moody's hitelminősítő lefokozta három amerikai nagybank besorolását.

A Fed most 400 milliárd dollár értékű programról döntött. A program célja az, hogy leszorítsa a hosszú távú hitelek költségeit, amivel többek között a lakáspiacon segíthet. A hosszú távú kamatokat úgy szorítja le a Fed, hogy rövid lejáratú állampapírokat ad el és hosszú távúakat vásárol - erről a cseréről "Twist-hadművelet" néven ír az amerikai sajtó.

"Egyértelműen a Fed-döntés miatt van az esés" - mondta Kuti Ákos, az Equilor pénzügyi tanácsadó részvényelemzője. Szerinte ugyan a lépés megfelel a piac várakozásának, az amerikai jegybank közleményéből "nagyon borús jövőkép" rajzolódik ki, amihez képest a kötvénycsere túl kevésnek tűnik. Ráadásul a közlemény kiemelte a bankszektort mint kockázati tényezőt.

A befektetők nem hisznek a derűlátó jóslatoknak

Kicsit másképp vélekedett a Fed-döntés fogadtatásáról Gabler Gergely. Az erste szakértője szerint sok piaci szereplő arra számított, hogy a Fed újabb pénznyomtatási hullámot kezd, de a bejelentés szerint a hosszú lejáratú kötvények vásárlása mellett a rövid lejáratúak közül a bank eladni készül, vagyis az össz-pénzkínálatot nem növeli. "Ez nagy csalódást okozott a befektetőknek" - mondta Gabler Gergely.

Az elemző szerint annak is része van a csütörtöki esésben, hogy a növekedési kilátások erősen beszűkültek, egyre nagyobb az esély a recesszió visszatérésére: ha valóban recesszió jön, a vállalati profitok is csökkennek, és akkor már nem lesznek olyan olcsók a részvények, amilyennek jelenleg tűnnek. Világszerte nagyon alacsony az árfolyam/nyereség ráta a tőzsdéken, a befektetők nem hiszik el a derűlátó elemzői jóslatokat - tette hozzá. Eközben a görög államcsődre köthető biztosítás díja elérte a 6000 bázispontos szintet, "ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a piac száz százalékosan biztosra veszi legalábbis a részleges csődöt" - mondta Gabler Gergely.

Egyre kockázatosabbnak látják Magyarországot

A válság óta nem látott mértékben látják kockázatosnak Magyarországot a nemzetközi befeketők. A magyar állami törlesztéskockázat biztosítási ügyleteinek (credit default swaps, CDS) árazása az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató, a CMA DataVision kimutatása szerint az irányadó ötéves futamidőre 525 bázispont volt csütörtökön. Ez azt jelenti, hogy tízmillió eurónyi magyar államadósságot 525 ezer euróért biztosítanak, tehát minél magasabb az érték, annál nagyobbnak tartják a magayr államnak kölcsönadott pénz visszafizetésének kockázatát.

Az előző napi záróérték 487,7 bázispont volt. Egy hete még 460, a nyár elején pedig 255 bázispont körüli magyar CDS-árazásokat mértek Londonban. A magyar CDS-árazás csúcsa 2009 márciusában - a Lehman Brothers amerikai nagybank 2008. őszi bukása után indult globális pénzügyi válság kiteljesedésének idején - 630 bázispont volt.



Európába vezetnek a szálak

A helyzet egyre romlik - nyilatkozta Jamie Cox, a chicagói Harris Financial Group pénzügyi tanácsadó cég ügyvezető partnere a Wall Street Journalnak. A Fed nem mutatott rá Európára, de egyértelmű, hogy azt látják a probléma forrásának - tette hozzá Cox. Lehet öt-hat különböző okot találni, hogy miért esnek a tőzsdék, de valójában mindegyik egy dologra vezethető vissza: az adósságválságra Európában - tette hozzá a szakember.

A Fed döntése nemcsak a tőzsdeindexekre, de a devizapiacra is hatással volt: az euró csütörtök reggelre 295 forint fölé került, igaz, később több forinttal olcsóbbá vált. este hat óra előtt pár perccel egy euróért 292,73, egy svájci frankért 239,61, a egy dollárért 217,70 forintot kértek.