Vádat emeltek Sanader volt horvát kormányfő ellen a Mol-ügyben

Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök, MOL, INA
Vágólapra másolva!
A volt horvát miniszterelnököt azzal vádolják, hogy tízmillió euró csúszópénzt fogadott el a Moltól, amiért cserébe a magyar olajipari vállalat irányítói jogokat kapott az INA horvát olajipari cégben.
Vágólapra másolva!

A Mol részéről történt megvesztegetés gyanúja miatt vádat emelt Ivo Sanader volt horvát kormányfő ellen a zágrábi államügyészség korrupció és szervezett bűnözés elleni irodája (USKOK). Sanadert azzal vádolják, hogy tízmillió euró kenőpénzt vett át a Mol magyar olajipari vállalattól, hogy ennek fejében a Mol irányítói jogokat kapjon az INA horvát olajipari cég felett.

Az USKOK internetes oldalán pénteken közzétett vád szerint Ivo Sanader horvát miniszterelnökként 2008 elején Zágrábban és Budapesten abban állapodott meg a Mol egyik befolyásos tisztségviselőjével, hogy tízmillió euróért döntő módon - és Horvátország kárára - megváltoztatják az INA és a Mol közötti részvényesi szerződést.

A Molt és a személyét ért támadások arctalanok, a vádak pedig nélkülözik a konkrétumokat - mondta Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a Hvg.hu-nak adott interjújában még júliusban. Az elnök szerint nem volt szükség vesztegetésre ahhoz, hogy két évvel ezelőtt a magyar cég irányítási jogot kapjon az INA-ban, hiszen a nem sokkal előtte adott pénzügyi támogatás tükrében a horvátok is "belátták, mi az érdekük".

Szétválasztják az ügyeket?

A Vecernji list csütörtökön a honlapján számolt be arról, hogy Polt Péter legfőbb ügyész a helyettesével együtt szerdán látogatást tett Mladen Bajic horvát államügyésznél. A lap szerint a találkozón megbeszélték az INA-Mol-ügy vádiratával összefüggő részleteket,

A Vecernji list szerint a horvát államügyészség megerősítette Polt Péter és Mladen Bajic munkajellegű találkozójának a tényét, de nem volt hajlandó kommentálni azokat a nem hivatalos információkat, amelyek szerint az eljárást elkülönítik, és a magyaroknak engedik át a Hernádi elleni eljárás lefolytatását, míg Zágráb csak Sanadernek, valamint barátjának, Robert Jezicnek, a Dioki és a Novi list újság tulajdonosának az ügyével foglalkozna.

A miniszter fellélegezhetett

A korrupció és a szervezett bűnözés elleni horvát ügyészségi hivatal hétfőn zárta le a nyomozást a Mol-INA-ügyben korrupcióval gyanúsított Damir Polancec volt gazdasági miniszter és miniszterelnök-helyettes ügyében - jelentette hétfőn a Hina horvát hírügynökség.