Csütörtökön indulhat a roham a végtörlesztésért

végtörlesztés, hitel, devizahitel, ügyfél, szerződés, árfolyamrögzítés
Vágólapra másolva!
Az államfő aláírta a kedvezményes végtörlesztésről szóló törvényt, így a lehetőséget szeptember 29-étől igényelhetik a devizaalapú lakáshitellel rendelkezők. A bankok egy része hosszabb nyitva tartással készül, mások nem számítanak nagy rohamra.
Vágólapra másolva!

A Magyar Közlöny szeptember 26-i számában megjelent a kedvezményes végtörlesztést lehetővé tevő jogszabály, miután Schmitt Pál köztársasági elnök aláírta a törvényt. Az otthonvédelemmel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényt szeptember 19-én szavazta meg az országgyűlés.

A 180 forintos svájci frank, 250 forintos euró és 2 forintos japán jen árfolyamon történő végtörlesztés lehetősége ellen számos magyarországi bank anyabankja szót emelt, a Magyar Bankszövetség bejelentette, hogy a jogszabályt megtámadja az Alkotmánybíróságon, és volt, aki a külföldi bankok kivonulásáról beszélt.

Az [origo] korábban azt írta, hogy befektetői körökben még reménykednek abban, hogy a köztársasági elnök nem írja alá a törvényt, és többen lobbiznak azért, hogy a jogszabály ily módon ne léphessen életbe.

Schmitt Pál azonban aláírta a törvényt, amelynek rendelkezései a kihirdetést követő harmadik napon lépnek hatályba. Ennek megfelelően a kedvezményes végtörlesztési igényeket először csütörtökön jelezhetik bankjuknak az ügyfelek.

Az [origo] által megkérdezett legnagyobb kereskedelmi bankok egyike sem bocsátkozott becslésbe arról, hogy mekkora roham indulhat el a törvény hatálybalépését követően, így a legtöbb bank arról sem nyilatkozott, hogy milyen előkészületeket tett az ügyfelek kiszolgálása érdekében. Néhány nappal ezelőtti kérdésünkre az Ersténél annyit elmondtak, hogy szükség esetén megerősítik az ügyfélszolgálatukat, a CIB-nél pedig jelezték, hogy ha kell, meghosszabbítják a fiókok nyitvatartási idejét. Ugyanitt javasolták azt is, hogy a gyorsabb ügyintézés érdekében érdemes előre időpontot egyeztetni a bankfiókban.